Gajadien: ‘President schuilt achter confidentialiteitsovereenkomst Alcoa’

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
De uitwisseling van informatie betrekking hebbende op de onderhandelingen tussen de Staat Suriname en Alcoa wordt beheerst door een confidentialiteitsovereenkomst, gesloten tussen partijen. “Als gevolg daarvan kunnen alleen vragen betrekking hebbende op informatie die buiten de strekking van de confidentialiteitsovereenkomst vallen in deze fase worden beantwoord”, zegt president Desi Bouterse in zijn brief van 24 juli aan De Nationale Assemblee (DNA). De verworpen MoU uit 2015 wordt inderdaad als basis gebruikt om verder te onderhandelen met Alcoa. VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de DNA-commissie Suralco, vindt het jammer dat de president nu een confidentialiteitsovereenkomst gebruikt om geen verantwoording in het parlement te komen afleggen. “Als staatshoofd zou hij juist de belangen van de hele natie boven elke overeenkomst moeten stellen en de nodige informatie op welke manier dan ook moeten verstrekken aan de volksvertegenwoordiging. Daarvoor zijn er ook andere tools. Confidentiële informatie kan ook in een comité-generaal met het parlement worden gedeeld”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname.
Complete informatie kan slechts gedeeld worden na afronding onderhandelingen
Het staatshoofd stelt zich op het standpunt dat complete informatie slechts gedeeld kan worden na finale beëindiging van de onderhandelingen. Indien informatie zoals correspondentie en concept overeenkomsten vooraf zouden worden vrijgegeven, worden alle onderhandelingen die de regering in de toekomst moet voeren in gevaar gebracht. Prospective investors zouden geen onderhandelingen met de regering van Suriname willen aangaan als het risico bestaat dat de gehele Surinaamse gemeenschap aan de onderhandelingstafel komt te zitten. De regering is desalniettemin bereid om in een openbare vergadering het één en ander toe te lichten. Volgens de VHP’er geven deze argumenten van de president nu meer dan duidelijk aan dat hij de belangen van het land inderdaad verkocht heeft aan deze multinational.
Alcoa mag zich ook niet verschuilen achter confidentialiteitsovereenkomst
President Bouterse legt uit dat het reeds in 2015 vaststond dat de Paranam Raffinaderij zou worden ontmanteld. Na een zorgvuldig onderzoek toen had de Staat aan Suralco kenbaar gemaakt dat zij geen interesse had in de overname van de faciliteiten. Er was onder andere een financiële injectie van US$ 90 miljoen nodig om de continuïteit van de faciliteiten te garanderen. Ondertussen heeft DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons een openbare vergadering over deze kwestie voor dinsdag uitgeschreven. Gajadien benadrukt dat hij uitgaande van de brief van het staatshoofd niet veel verwachting uit deze vergadering. Hij doet daarom wederom een oproep aan de vakbeweging, bedrijven, ngo’s, actiegroepen en politieke partijen om gezamenlijk een schrijven te richten aan Alcoa en de multinational erop te wijzen dat zij zich ook niet moet verschuilen achter een zogenaamde confidentialiteitsovereenkomst en alles conform internationale regels te volbrengen in Suriname.
Verontreinigde gebieden op een correcte wijze reinigen
Per gebied zullen er detailplannen worden voorgesteld door Suralco, met dien verstande dat enkele gebieden in het verleden reeds zijn gerehabiliteerd en dat voor enkele andere er reeds een rehabilitatieplan is opgesteld. Het is belangrijk dat de raffinaderij zo snel mogelijk wordt ontmanteld, zodat spoedig een aanvang kan worden gemaakt met bodemsanering. “De milieudreigingen zijn gerelateerd aan de langdurige impact van Suralco’s operaties op het milieu, t.w. oppervlaktewater, grondwater, bodem. Vandaar dat het van eminent belang is dat bodemsanering zo spoedig mogelijk kan starten om de risico’s op de grondwaterlaag waaruit SWM drinkwater wint, voor de gemeenschap te voorkomen”, stelt de president. In een eerdere editie van de krant benadrukte Gajadien dit antwoord als ‘een goedkoop argument om ons allen in de maling te nemen’. De VHP’er voegt eraan toe en benadrukt dat er goede disclosureplannen voor de uitgemijnde gebieden moeten worden uitgevoerd, waardoor verontreinigde gebieden op een correcte wijze worden gereinigd en overgedragen aan de staat Suriname. “Alle afspraken met werknemers moeten ook goed worden nagekomen, zodat men zich aan de Brokopondo Overeenkomst houdt. Suriname moet goed gecompenseerd worden voor de verliezen die zij heeft geleden in deze moeilijke jaren”, aldus de parlementariër.
Paranam haven, stafdorp, raffinaderij en Corner House eigendom Suralco
Alle concessies van Suralco die vrijgekomen zijn, worden volgens de president ingetrokken. De Paranam haven, Suralco Stafdorp, de Paranam raffinaderij en het Corner House zijn eigendom van Suralco en vallen buiten de Brokopondo Overeenkomst. Hier heeft de Staat geen bemoeienis mee. Enkele concessies zijn reeds teruggegeven aan de Staat, t.w. te Coermotibo, te Moengo en te Nassau. De overige concessies worden bij het ondertekenen van de definitieve overeenkomsten ingetrokken.
Politieke stunt met overname Afobaka Waterkrachtcentrale zal niet werken
Op vragen over de Afobaka Waterkrachtcentrale blijft de regering vaag en stelt dat ook hier de onderhandelingen nog gaande zijn en plannen voor beheer na overname door de Staat nog niet zijn gefinaliseerd. Gajadien blijft hier erbij dat de president een politiek stunt met de stuwdam wenst uit halen om de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. “Het zal hem echter niet lukken om het volk achter zich te krijgen, omdat een ieder in deze samenleving inmiddels bewust is dat de president het volk in de maling probeert te nemen”, aldus de VHP’er.
Onderhandelingen haalbaarheidsstudies ontwikkeling bauxietindustrie gaande
Op vragen van het parlement over concrete plannen van de regering voor de bauxietindustrie in Suriname en een nieuwe raffinaderij zegt het staatshoofd dat onderhandelingen voor haalbaarheidsstudies voor de ontwikkeling van Suriname ‘s bauxiet industrie gaande zijn. “De regering acht het daarbij van belang om de kennis uit de achter ons liggende 100- jarige bauxiet operaties te consolideren en te incorporeren in het toekomstig beleid voor de bauxietindustrie”, zegt Bouterse.
Alcoa kan geen wanprestatie worden verweten
“Vanwege het ontbreken van bepalingen voor de vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst en het ontbreken van de uitdrukkelijke verplichting voor het handhaven van een geïntegreerde industrie tot 2033, kan de Suralco volgens geconsulteerde adviseurs, geen wanprestatie worden verweten”, zegt het staatshoofd. De onderhandelingen zijn volgens Bouterse in de finale fase en partijen doen er alles aan om zo spoedig mogelijk af te ronden. De onderhandelingen worden gevoerd door de Onderhandelingscommissie Bauxietindustrie, ondersteund door een team van lokale en internationale deskundigen. De Onderhandelingscommissie, bestaande uit Dilip Sardjoe, M. Waaldijk, E. jaeger, J. Naar, D. Balesar en K. Sweeb, vertrouwt erop dat door de ondersteuning van DNA, de onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht. Het is evenwel van belang uit strategische overwegingen, dat de commissie niet onnodig onder druk wordt gezet, hetgeen slechts Alcoa in de kaart kan spelen. Het belang van Suriname moet immers altijd voorop staan.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!