Glucose is een momentopname

1Glucose is een momentopnameOp 26 juli 2018 is in De mantel een lezing georganiseerd door Diabetes Vereniging Suriname (DVS), waarbij Priya Jethoe van Mylab samen met collega Donna Mertosetiko gesproken hebben over het Hba1c-gehalte en waarom het belangrijk is dat dit gemeten wordt. Volgens Jethoe beschermt een goed Hba1c-gehalte namelijk de bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit is de voorwaarde voor een onverwikkelde diabetes. “Als je aldoor een goede Hba1c-waarde hebt gehad, betekent dit dat je diabetes kunt voorkomen.” Het Hba1c geeft namelijk een goede indruk van de gemiddelde bloedglucose waarden over een langere periode. Het Hba1c-gehalte is niet hetzelfde als bloedglucosewaarde. Het verschil zit in het feit dat de bloedglucosewaarde een momentopname is. Zodra de arts de bloedglucose aanvraagt en er wordt geprikt, is dat de waarde die op dat moment telt. Dit kan beïnvloed worden door tal van factoren, bijvoorbeeld sporten en het eetpatroon. “Het kan dat de resultaten veranderen, doordat men 5 minuten voor het eten iets heeft genuttigd wat de bloedsuiker wat hoger maakt dan normaal. Dat hoeft dus niet zo te zijn bij het Hba1c-gehalte”, zegt Jehtoe. De Hba1c-testen kunnen dus de zelfcontrole (bloedglucose controle) niet vervangen. De informatie van de glucosemeting blijkt op een bepaald moment wel essentieel. De Hba1c-testen vormen een waardevolle aanvulling op de dagelijkse zelfcontrole.
Wanneer men weet dat men volgende week moet prikken, houdt men zich aan een bepaald dieet of begint men de medicatie in te nemen. Op de prikdag van glucose komt op dat moment dus een goed beeld, maar van je Hba1c-waarde niet. Dat is een van de oorzaken waarom er een discrepantie kan optreden tussen de glucosemeting en de Hba1c-waarde. Meestal weten de artsen dat, waardoor zij niet alleen de glucose waarde aanvragen, maar ook de Hba1c-waarde, alleen om na te gaan als de glucosewaarde klopt. Er zijn nog andere oorzaken, waardoor er discrepanties kunnen optreden, zoals verbetering van de dosering binnen een korte termijn, Anemie kan een verlaagde of verhoogde waarde geven, nierinsufficiëntie en bij onvoldoende controle.
De patiënt heeft het nogal moeilijk
Er zijn vanuit de zaal enkele kritische opmerkingen gemaakt omtrent het proces van meting tot begeleiding van de dialysepatiënt. “Wanneer je gaat prikken bij een medisch lab krijg je te horen dat zij dat niet kunnen doen”, verklaart een man die zelf ook diabeet is. Volgens de man wordt er geen gepast antwoord gegeven, omdat het onderzoeksmateriaal of middel ontbreekt, iets dat men niet durft te vertellen. “Het is zelfs zo erg dat je geen insulinenaald kan vinden”, zegt de man. Hij gaat verder door aan te geven dat artsen soms weigeren je een lab-briefje mee te geven voor een Hba1c-onderzoek, omdat dit volgens hen een duur onderzoek is. “Die gevallen komen vaak voor. Wanneer je een bloedsuikermeter heb, kan je voor jezelf meten wat de waarde is. Echter moet je de waarde met je Hba1c kunnen cross checken via een lab. We hebben het als patiënt nog al moeilijk, vooral een patiënt die minder valide is en dan nog moet lopen naar het lab, waarna je terug moet naar AZP”, aldus de man.
NK

error: Kopiëren mag niet!