Bewoners Palisadeweg verontrust

Bewoners Palisadeweg verontrust2
Bewoners Palisadeweg verontrust1‘Er is informatie verstrekt via het Actiecomité Alcoa dat er door de Suralco giftstoffen in de omgeving van Palisadeweg zijn opgeslagen. Er is paniek ontstaan onder de bewoners, mensen hebben slapeloze nachten, zijn verontrust. Sommigen denken zelfs aan verhuizen. Ondernemers met kapitale belangen in het gebied voelen zich geschaad. De uitspraken over gifstortplaatsen langs de Palisadeweg door het Actiecomité worden betreurd. Mensen zijn uit balans gebracht!’ De bewoners van de Palisadeweg zeggen achter de eisen van het actiecomité te staan, maar kunnen het niet hebben dat door ongenuanceerde aantijgingen, hun belangen daaronder lijden.
Spoedbijeenkomst met Actiecomité Alcoa
De bewoners, onder wie industriëlen, veehouders en houtbedrijven hebben het Actiecomité Alcoa daarom uitgenodigd om uit de eerste hand te vernemen, waarop de beweringen gebaseerd zijn. Tijdens de ontmoeting verzorgden Erlan Sleur, Wim Bakker en de heer Singotiko inleidingen die een somber beeld schetsten van de situatie.
Levensgevaarlijke stoffen
Het Actiecomité Alcoa heeft in haar strijd voor een ‘rechtvaardige uitkomst van de Alcoa affaire’ naar voren gebracht dat de omgeving van de Palisadeweg als stortplaats is gebruikt voor giftstoffen en ander afval van de Suralco. Kwik, cyanide en andere zware metalen zijn bij naam genoemd. Het gaat om levensgevaarlijke stoffen.
Klokkenluiders
Vanaf het optreden van het actiecomité zijn er meerdere klokkenluiders, waaronder ex-Suralconiers, opgestaan en zogenaamde duistere praktijken die zij hebben gezien, meegemaakt of vermoeden aangekaart. Wim Bakker: ‘Laat mij benadrukken dat het Actiecomité Alcoa er niet primair is voor deskundigheid. Wij zij activisten. Onze taak is om problemen op te sporen en mensen bewust te maken van wat er speelt. Dus wij kunnen geen enkele uitspraak doen van, zo is het. Wat wij vragen, is dat er duidelijkheid komt. ‘De Suralco heeft onderzoek gedaan naar het milieu en de schadelijke gevolgen voor de mens en de natuur. De resultaten van alle onderzoeken die gedaan zijn, moeten bekend worden gemaakt. Er wordt volledige openheid geëist.’
Onafhankelijk onderzoek
Bakker is er voor de volle honderd procent van overtuigd dat het milieu is vervuild. Het oppervlaktewater is besmet. Er is onderzoek nodig om te achterhalen in hoeverre het grondwater is aangetast. ‘Deze zaken zijn voor onze toekomst van wezenlijk belang. Alcoa is 100 jaar bezig geweest en kan niet zomaar weggaan en er goedkoop wegkomen.’ Het comité eist onafhankelijk onderzoek ‘Er is onderzoek nodig. Er dreigt gevaar!
Opwinding
Het woningbouwproject New City op nog geen 31 kilometer verwijderd van Paramaribo en 6 km van Lely Dorp werd besproken. Er zijn 12000 woningen in het gebied geprojecteerd. Ondernemer Huanh Ah is in samenwerking met de ambassade van de Volksrepubliek China en de regering al met bouwen begonnen. Industrieel Huanh Ah staat naast andere branches ook bekend als doksen- en kippenkweker. Tijdens de bijeenkomst deed hij zijn zegje. Hij wond zich op over de wijze waarop het Actiecomité Alcoa paniek heeft veroorzaakt aan de Palisadeweg.
Er wordt schade geleden
Huanh gaf aan dat de verklaringen van het comité hem schade hebben berokkend. Bovendien zouden de beweringen alsof de Suralco giftstoffen hebben begraven bij de Palisadeweg loze beweringen zijn. Potentiele klanten worden bang gemaakt. Er wordt schade geleden door de ongenuanceerde uitspraken van personen binnen het Actiecomité Alcoa. Gevreesd wordt dat de verkoop van woningen daardoor beïnvloed wordt.
In samenwerking met de regering
Er werd erop gewezen dat bij de realisering van New City er wordt samengewerkt met de ambassade en de regering. ‘Ik werk al jaren in het gebied. Ik heb er tienduizenden kippen en doksen gekweekt. Er is nooit iets van giftstoffen gebleken. Iedereen heeft mijn kippen en doksen gegeten en niemand ie eraan doodgegaan.’
Ontkenning
In de omgeving van de Palisadeweg hebben zich meerdere nationale en buitenlandse ondernemers gevestigd. De bedoeling is om het gebied tot ontwikkeling te brengen in de geest van een nieuwe stad in Suriname. Ondernemer Omar Terborg sprak het bestaan van giftstortplaatsen in het Palisadeweg gebied tegen. Gedocumenteerd werd aangegeven dat waar het actiecomité een giftbelt vermoedde, slechts een internationale racebaan staat, die destijds door Danny Gummels in opdracht van derden is aangelegd. De Palisadeweg was laaggelegen gebied. De Suralco heeft de toplaag van 28 meter van de Lelydorpmijn, die verwijderd werd om bij het bauxiet te komen met water vermengd, totdat het pap was en kon worden gepompt naar het zwampachtig gebied langs de Palisadeweg, dat met een dam werd omringd om de pap bij elkaar te houden.
Security guards
Er waren gewapende security guards ter plaatse, niet omdat er gifstoffen werden aangevoerd, maar om te voorkomen dat vee, vissers, jagers en natuurliefhebbers zouden worden opgeslokt door de blubber die drijfzand vormde. Het heeft jaren geduurd voordat het door de werking van de natuur opdroogde. Door buizen in de damwand te plaatsen werd de natuur geholpen met het afvoeren van water. Ondernemer Terborg heeft gedurende 20 jaar miljoenen geïnvesteerd in het gebied. Hij haalde aan dat er bij de verwijdering van de bovenlaag en het mijnen van bauxiet er geen chemicaliën worden gebruikt. Alleen bij de verwerking en raffinage worden deze stoffen gebruikt of komen ze vrij. En de raffinage gebeurde ver van de Palisadeweg vandaan. En er is geen enkele aanwijzing dat er giftstoffen vanuit de raffinage area naar de Palisadeweg zijn gebracht.
De vinger wordt aan de pols gehouden
Terborg wees erop dat hij onderzoek heeft gedaan naar de facetten die zijn onderneming bepalen. Daarbij behoort bodemonderzoek. De gesteldheid van de boden en de natuur zijn ook onderzocht door ÓW, LVV, GMD en andere diensten en wordt de vinger aan de pols gehouden. Het gebied waar er drinkwater uit de grond wordt gehaald, is vrij van chemische toestanden verklaard.
Actiecomité Alcoa doet goed werk
Terborg prees het Actiecomité Alcoa om haar nobelwerk en deed de toezegging om samen op te trekken om de Surinaamse zaak naar behoren te behartigen. Hij wil meewerken aan fondsvorming om onafhankelijk onderzoek waar te maken. Het actiecomité werd geadviseerd om met betrouwbare informatie te komen. Informatie die binnenkomt, moet goed getoetst worden voordat het gebruikt wordt om te argumenteren. ‘De Suralco lacht ons uit, ze zijn blij dat wij zulke fouten maken die in hun voordeel werken.’
HD

error: Kopiëren mag niet!