Gajadien: ‘Wij worden allemaal met goedkope argumenten in de maling genomen’

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
Dinsdag DNA-vergadering over Alcoa

De regering heeft afgelopen donderdag de antwoorden op een brief opgestuurd naar De Nationale Assemblee over de Alcoa-kwestie en de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij. Het gewijzigde concept van de Brokopondo Overeenkomst was echter niet tussen de opgestuurde documentatie. De regering blijkt zich uit de documentatie op het standpunt te stellen dat de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij nu moet plaatsvinden alvorens de multinational over kan gaan tot het reinigen van de gifstoffen in de grond. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt het kwalijk dat president Desi Bouterse met zo een zwak argument doorgaat met het strooien van zand in de ogen van de Surinaamse gemeenschap. “Een goedkoper argument kon men niet vinden. Het is nu duidelijk: ‘president Desi Bouterse en zijn coalitie zijn de grootste pleitbezorgers van Alcoa’. Wij allemaal worden al 3 jaren door onze eigen Surinaamse mensen in de maling genomen”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Na veel kritiek vanuit de zijde van de oppositie heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor dinsdag 31 juli eindelijk een openbare vergadering uitgeschreven om informatie van de regering in te winnen over de huidige stand van zaken met betrekking tot de kwestie Alcoa/Suralco.
Verdaagde vergadering heeft na anderhalf jaar niets opgeleverd
De adviezen die naar de president zijn gestuurd, werden op 26 november 2015 met algemene 40 stemmen aangenomen tijdens een huishoudelijke vergadering. Toen is ook benadrukt dat de intentieverklaring die getekend was met Alcoa is ingetrokken. De vergadering van dinsdag gaat om de voortzetting van de vergadering van 12 januari 2017. Op die vergadering heeft Geerlings-Simons aangegeven dat de standpunten van de volksvertegenwoordiging recht overeind staan. “Zogenaamd deed zij alsof zij opkwam voor de belangen van de samenleving. Nu blijkt juist het tegenovergestelde. De regering heeft met het beantwoorden van de vragen tot nu toe niets nieuws gepresenteerd, waardoor de verdaagde vergadering van januari 2017 ons na anderhalf jaar op hetzelfde punt heeft gebracht waar de presidentiele onderhandelingscommissie gewoon op dezelfde wijze door is gegaan om de belangen van de Surinaamse samenleving te verkopen”, aldus de politicus.
Enige mogelijkheid nu: Gezamenlijk optrekken en Alcoa dwingen
De VHP’er stoort zich vooral eraan dat de regeringsonderhandelingscommissie het in zijn hoofd heeft gehaald om buiten het parlement om toestemming aan Alcoa te geven voor de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam en verschillende andere activiteiten te ontplooien. “Met zo een gedrag hoeven wij in feite vanaf nu noch van de regering, noch van de coalitie te verwachten om op te komen voor de belangen van de Surinaamse samenleving. Als volk van Suriname rest ons alleen maar de mogelijkheid om een oproep te doen naar de vakbeweging, het bedrijfsleven, ngo’s, actiegroepen en politieke partijen om gezamenlijk op te trekken in deze nationale kwestie en Alcoa, die een beursgenoteerd bedrijf is, te dwingen om Surinaamse belangen veilig te stellen. Dat is de enige mogelijkheid die wij nog over hebben”, stelt de VHP’er. Als bedrijf dient Alcoa zich te houden aan corporate governance.
Standpunt onderhandelingscommissie: Niets over vroegtijdige beëindiging in BO
Gajadien voert aan dat de regering zich continu geschaard heeft achter het standpunt dat de Brokopondo Overeenkomst niets aangeeft over vroegtijdige beëindiging, waardoor de regeringsonderhandelingscommissie en Alcoa normaal voort konden gaan om alles uit te onderhandelen. Dit is zand in de ogen van de samenleving strooien, omdat de Brokopondo Overeenkomst duidelijk praat over het opzetten van een aluminiumindustrie en dat wijzigingen daarvan bij wet dienen te gebeuren.
Overname Afobaka krachtcentrale in 2019 politiek belangrijk voor NDP
Zoals zaken er nu aan toe gaan verwacht Gajadien dat de Brokopondo Overeenkomst niet voor de aanvang van de recesperiode van het parlement tegen eind augustus zal zijn gewijzigd/beëindigd. Bovendien zouden deze wijzigingsvoorstellen niet de belangen van Suriname in het hoog kunnen hebben. De VHP’er blijft erbij dat president Desi Bouterse plannen heeft om deze nationale zaak om te zetten in politiek gewin door de verworpen intentieverklaring door te voeren en zich alleen te richten op de overname van de Afobaka krachtcentrale in 2019. Een wankelende NDP zou hierdoor groot favoriet kunnen worden bij de verkiezingen in mei 2020. “Ondertussen hebben wij om privébelangen en politieke populariteit meer dan 200 miljoen US dollars ervoor betaald. Deze regering en haar coalitie in het parlement hebben in gesloten kamers de belangen van de samenleving reeds verkocht”, aldus de politicus.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!