Netto omzet Rosebel Goldmines stijgt met 220%

Frontfoto 2De netto omzet van Rosebel Goldmines is in het jaar 2017 met 220% toegenomen. In 2016 was de omzet US$ 24.7 miljoen. In 2017 steeg de omzet naar US$ 78.9. De totale omzet van het bedrijf was US$ 385.6 miljoen. Dit was het directe resultaat van de productie van ongeveer 9000 kilo goud. Dit bleek gisteren toen het bedrijf haar financiële verantwoording deed bij haar aandeelhouders (95% IAmGold en 5% Republiek Suriname). Het bedrijf heeft qua productiekosten ook een piek bereikt. Dit is voor het eerst, in de afgelopen vijf jaren. Waar de productiekosten eerder dichterbij de prijs van goud op de wereldmarkt stond, is er in 2017 een kostprijs van US$ 933 per ounce gerealiseerd.
General Manager Suresh Kalathil geeft aan dat dit resultaat een inspanning geweest is van het organiseren van interne processen enerzijds en de inzet van collega’s anderzijds. Rosebel heeft op haar concessie momenteel 5 mijnen in productie. Meer dan 1733 Surinaamse werknemers zijn in dienst bij dit bedrijf, waarvan 90% Surinamer. 45 zijn buitenlanders. De totale economische waarde van het bedrijf in Suriname is US$ 3.3 miljard.
De directe bijdrage van Rosebel aan de staatskas was in 2018 US$ 52 miljoen. Dit zijn allen royalty’s, inkomstenbelasting, statistiek- en consentrechten, loonbelasting en dividend. Royalty’s waren US$ 25 9 miljoen. De bijdrage is in vergelijking met 2016 toegenomen met 13%. In 2017 heeft het bedrijf ook US$ 850.000 uitgegeven aan lokale sociale projecten. In 2017 heeft Rosebel US$ 145 besteed aan de aankoop van goederen en diensten bij meer dan 350 lokale leveranciers. De energiekosten zijn hier inbegrepen.
2018 en verder
Volgens IAmGold zullen de investeringsuitgaven naar verwachting in 2018 ongeveer $ 130 miljoen bedragen. Als gevolg van de voortdurende inspanningen om de reserves te maximaliseren door optimalisatie van het mijnontwerp, kostenbesparingen en near-pit exploratie, heeft Rosebel op 26 juli 2017 een reserve- en resource-update voor de Rosebel-mijn aangekondigd. De geschatte en bewezen aantoonbare en de waarschijnlijke goudreserves bij Rosebel stegen eind juni 2017 met 80% tot 3,5 miljoen ounces. Dit in vergelijking met 2,0 miljoen ounces tegen eind 2016. De significante toename van de reserves verlengde het levensduur van de Rosebel-mijn tot 2028.
De reserve- en resource-update uit Saramacca waren hierin nog niet bijberekend. De resultaten van het boorprogramma van IAmGold op Saramacca bieden een perspectief van ruim 1,5 miljoen ounces goud. Met deze ontdekking, kan IAmGold na 2030 nog operationeel zijn in Suriname.
Op 12 december 2016 tekende het bedrijf de overeenkomst met de regering van Suriname om de rechten op het onroerend goed in Saramacca te verwerven. Onder de voorwaarden van de overeenkomst werden de rechten op het onroerend goed van Saramacca overgedragen aan Rosebel in ruil voor een eerste contante betaling van US$ 10 miljoen. Het Rosebel-team zou in de eerste helft van 2018 projectplannen en mijnontwerpen moeten voltooien om de integratie mogelijk te maken en Saramacca toe te voegen aan het mijnplan van Rosebel.
In de tweede helft van 2019 wil Rosebel starten met de initiële operaties op Saramacca. Het is de intentie van het bedrijf om de administratieve voorbereidingen af te ronden in de tweede helft van 2018. Tijdens het eerste kwartaal van 2018, kondigde het bedrijf aan dat het een overeenkomst met de regering van Suriname heeft gesloten om het exploratierecht voor het onroerend goed in Brokolonko te verkrijgen. Deze is aansluitend op de concessies te Saramacca en Sarafina. Brokolonko is gelegen langs dezelfde mineraliseringstrend waar het Saramacca-depot is. Exploratieactiviteiten worden uitgebreid om de grotere Saramacca-trend voor extra mineralisatiezones te verkennen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!