De ethische normen gelden voor elke functie die men bekleedt en het moet niet in strijd zijn met de voorgeschreven regels. Er moet en er kan ook geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Het is natuurlijk ook van belang dat er vooraf richtlijnen moeten zijn opgesteld, die te zijner tijd getoetst kunnen worden ter voorkoming van willekeur en misbruik van de positie die men bekleedt. Binnen elke organisatie zijn en moeten er gedragscodes en protocollen zijn. En in indien ze wel aanwezig zijn, dient men ze naar gelang de situatie dat vereist, te wijzigen en/of aan te passen. Verder moet men zich stipt daaraan houden. De protocollen, die op elk ministerie en binnen elke organisatie en stichting worden gemaakt, zullen en moeten zonder meer de goede gang van zaken voor de ambtenaren ondersteunen en bijdragen tot een goede hulpverlening. Het is gewenst dat men elkaar op kritieke momenten kan aanspreken op integriteit en vooral op onwenselijk gedrag; bijvoorbeeld op fraude, malversatie, corruptie, afpersing etc.
De gedragscodes in acht nemend, moeten wij er zorg voor dragen dat de dienst- en hulpverlening aan de Surinaamse gemeenschap zorgvuldig en vooral transparant moet geschieden. Elke vorm van ongewenst gedrag en in het bijzonder misbruik van posities en functies dienen voorkomen te worden en waar en indien nodig moeten de disciplinaire maatregelen niet uitblijven; en dit zonder aanziens der persoon.
Door de grootte van het ambtenarencorps komt de dienstverlening niet optimaal op gang. Op vele kantoren zijn de klanten onnodig uren kwijt, terwijl het personeel met privé- of met andere zaken bezig is. Over de omgangsvormen en de mentaliteit van de ambtenaren wil ik kwijt, dat zij nog veel moeten leren van de ontwikkelde landen; vooral qua beleefdheidsnormen. In de meeste derde wereldlanden is het een bekend fenomeen, dat er misbruik wordt gemaakt van de posities van ambtenaren, leidinggevenden en ook van politici. Dit beeld is ook op te merken in Suriname en dat moeten we proberen te veranderen. Ons geliefd land moet niet verder afglijden tot het niveau, waarin corruptie, fraude / malversatie, omkoperij, nepotisme, vriendjespolitiek, belangenverstrengeling, drugsactiviteiten etc. een normaal leven gaan lijden.
Het is een dringende vereiste en vooral een voorstel, dat leidinggevenden, zoals ministers, directieleden, afdelingshoofden, beleidsadviseurs en – medewerkers, die de ministeries niet goed kennen en/ of onbekend zijn met hun nieuwe functies, een korte training volgen, eer zij zo’n post bekleden. Dit is trouwens wel het geval bij de bekleding van de functie van districtscommissaris.
Indien men zich aan de regels houdt en goed functioneert, zal er geen sprake zijn van een eventuele resnuffeling of ontlasting uit hun functie.
Tenslotte zij gesteld, dat indien men zich aan de voorgeschreven- en vooral aan de comptabele regels houdt, er dusdoende de Surinaamse gemeenschap en de buitenwereld weten waar onze leiders en leidinggevenden staan om vertrouwen te kweken en hebben in hun handelen, vooral op het gebied van hun integriteit.
Roy Harpal