Het politie vraagstuk

In een samenleving waarin mensen zijn is orde rust en veiligheid een noodzaak. Voor het handhaven van is de Politie daartoe geroepen. Bij falen ontstaan er ernome problemen die op het bordje van de politie wordt gedeponeerd.
Wanneer ik hieronder zal trachten om iets omtrent het politievraagstuk te schrijven, dan doe ik dat in het volle besef, dat het slechts een ” stofje ” zal zijn in vergelijking met de zovele mondelinge uitspraken in de samenleving en schriftelijk materiaal ( beelden ) via de media gepresenteerd.
Ontevredenheid bij de samenleving over het politiewezen en gevoelens van onveiligheid zijn er altijd geweest.
Vandaag de dag hoort en leest men hoe erg en bizarre de situatie in het land is geworden. Deze gevoelens zullen blijven bestaan indien geen vroegtijds oplossingen komen.
De huidige minister van Justitie meent te zijn geconfronteerd met serieuze problemen binnen het Korps Politie Suriname. Hij geeft aan het terechte klagen te hebben gehoord over de gevoelens van onveiligheid in de samenleving, de grove stijging der misdaadcijfers, de ontevredenheid bij de politie, en het Staatsgezag” Hij constateert een terugval en gaat voor de
oplossing. Hij kiest voor ,”reorganisatie”,dus voor verandering.
Dit vraagstuk zal niet worden opgelost met slechts het wisselen van de ” wacht, koppesnellerij , het accommoderen van vrienden ” en woorden als reorganiseren, transformatie, detacheren en uitspraken als gevoelens van onveiligheid is betrekkelijk of subjectief. natuurlijk zal van alles gebruik gemaakt worden.
De vraag, hoe het politievraagstuk op te lossen, is altijd een mondiale geweest, is niet nieuw en zal altijd blijven bestaan. Het Korps Politie Suriname vormt hier geen uitzondering. Hierover kan je de geschiedenis van de politie wereldwijd openslaan.
Het Korps politie Suriname is niet in het jaar 2010 noch in 2018 uit de lucht komen vallen. Beslist niet. Deze minister was in de gelederen.
Door mondiale ontwikkelingen zijn Politie Instituties vaker gereorganiseerd c.q getransformeerd om te anticiperen op de toekomst. Ook de Politie van Nederland, de Koloniale Politie in Suriname, Curaçao en Oost -Indie ondergingen verscheidene transformaties, voorafgaand aan de noodzakelijkheden, een plan, de haalbaarheid, positief en negatieve effecten, goede communicatie duidelijke kennisgeving aan personeel en werknemers organisaties etc.
“De Politie is dat deel van het Bestuur dat geroepen is tot handhaving van de openbare orde, zekerheid en zedelijkheid ect “(unqoute). ( J.W. HAARMAN inrichting en geschiedenis van de Politie in Nederland 2e druk 1933 blz 1 – 14).
Deze ambtsinstructie bleef doorwerken met tal van wijzigingen en transformaties tussen 1948, 1954 tot 1968 en is de voorloper van het Politie Handvest 1971.
De veranderingen anno 1968 ; goed en sterk leiderschap van het BESTUUR v.d SURINAAMSE POLITIE BOND, doelgericht, ingestelde Commissies in alle rangen en weloverwogen inzichten van het bevoegde gezag, brachten grote veranderingen tengoede voor het politiewezen. Aanname en inwerkingtreding van het Politiehandvest d.d.17 april 1971 G.B.1971 # 70 . De naamsverandering van Gewapende Korps Politie Suriname naar Korps Politie Suriname. De considerance luidt: ” dat het wenselijk is de ” l e i d i n g ” over, taak, bevoegdheden, de organisatie het beheer van de politie, samenwerking met andere overheidsorganen, de rechtspositie, opleiding van de ambtenaren van politie en de handhaving van de tucht opnieuw te regelen. zie daar het verschil met de ambtsinstructie van 1935 en de overeenkomsten met de gegeven definitie. Nadere uitwerkingen in de instructies Korpschef, Instructie Ambtenaren van Politie e.a. Allen belangrijk en dienen naar letter en geest te worden nageleefd. Vanaf 1968 bepalen de P.G en de Korpschef niet meer over het loon van het politiepersoneel.
Anno 1980, na de coup d’etate , Politie bond minder actief, structuren ontwricht, in het begin stiefmoederlijk behandeling. Demotivatie, Ontmoediging zicht en voelbaar. Bejegeningen uit de samenleving was schering en inslag. In december 1982 verbrak Nederland de relaties met Suriname. De In Apeldoorn studerenden werden teruggestuurd.
Positieve ontwikkelingen: Doelgericht Voortzetting van Elementaire, Kader politie opleidingen, opgezet de eerste 4 jarige officiers opleiding de OHAP. Discipline bleef gehandhaafd. 1987 de binnenlandse oorlog, Doelgericht, strategie, tactiek en methodiek met de POG de politie dwingt naar de frontlinie en vervult gemotiveerd haar rol. Posten heroverd en wederom bezet. Grote veranderingen vanaf eind 1988 en op. SPB (Doelgericht met Plan in de voorhoede) met felle onderhandelingen, Herstel motivatie, vertrouwen, basispolitiezorg, discipline, durf, collegialiteit, respect herwonnen bij pers en de samenleving. Een nieuw toekomst voor het politiewezen inzicht. De successen zijn niet gehaald zonder excessen. Kameraden zijn vermoord en anderen hebben het leven gelaten op het slagveld. 1991 terughalen van collega’s uit Nederland die na de moord op collega H.Gooding daar zijn gegaan. De rol onzer trotse collegae van de Surinaamse Politie Bond die bleven doorstrijden , de Korps Leiding , het Openbaar ministerie, de opeen volgende ministers werken samen aan een nieuwe organogram voor het KPS. Nieuw structuur : 1 Hoofd Commisaris , 4 Commisarisen en 12 Hoofd Inspectuers van Politie. Begin anno 1998 is een respect volle Korps Politie Suriname met geschikte top, sterke basispolitiezorg, gemotiveerde en gedisciplineerde Politie mannen en vrouwen, en, een Politie Bond waartegen met respect werd opgekeken, achtergelaten voor de toekomst.
Vanaf 1968 werden politiemannen/ vrouwen studeren buiten de normale politieopleiding mogelijk gemaakt. Het resultaat spreekt voor zich en kan worden nagetrokken.
Veranderingen, een ander woord voor reorganisatie, bereikt met discipline, doelgerichtheid, motivatie, waakzaam zijn en man moedigheid, geen Bluff noch groot doenerijen.
Reorganisatie van het politiewezen is een vraagstuk, een proces, waarbij heel zwaarwichtige belangen van instituties en samenlevingen betrokken zijn
en zou niet met een eenvoudige briefje kunnen of moeten worden opgelost. De noodzaak, een gedegen plan en regelgeving ervoor dienen op plaats te zijn. Je stapt niet uit je bed op een zondagochtend en vertelt een verhaal en is alles prima in orde. Zij die dit niet uit de geschiedenis hebben geleerd en/ of niet willen leren, zullen in de toekomst steeds geconfronteerd worden met dezelfde roep uit de samenleving ( veiligheid) indien zij nog over die organisatie iets te brokkelen hebben.
Dat dit vraagstuk alszodanig nog niet is opgelost, ligt naar mijn mening voor een groot deel aan het verschil in zienswijze tussen regeringen.
Politie ambtenaren, de samenleving en de media spelen in deze ook hun rol. Het politiewerk heeft veel emotie in zich. Velen zijn er niet van bewust dat het functioneren van de politie veelal om werk gaat dat diep ingrijpt in mensenleven. Dit maakt de politie taak zo aan trekkelijk voor media mensen. Kijk,luister en lees maar voor de grap naar de posted beelden in de mediabladen. Emotie en beeld materialen over en van alles waarmede de politie in deze samenleving te maken heeft zijn waardevol .
Politie mensen maken zich hier omtrent niet druk. 0mschrijving begrip en taak politie zijn heel ruim, wordt door velen niet begrepen, miskend en door velen niet gewaardeerd en ook niet door de hardschreeuwers.
Sta even stil bij het woord Politie herleid van “Politea” = Staatszorg, alles dat te maken heeft met staatsbestuur. (J.W HAARMAN,” inrichting en geschiedenis vd Nederlandse politie 2e druk 1933 blz. 12 e.v;)Voor de goede orde en rekening houdende met de gegeven ruimte houd ik het bij J.HAARMAN en Kranenburgburg ” Het Bestuur en de Ned. Politie. Nederlands staatsrecht Deel 1 blz. .262 -274 en 401.
De Grond Wet van de Republiek Suriname S.B. 1987 # 116 gew. bij S.B. 1992 # 38 artikel 178, spreekt voor zich.
Het Politie Handvest S.B 1971 #70 is reeds toegelicht.
Zie daar hoe zeer geladen. Wat is veiligheid. Is gevoelens van onveiligheid betrekkelijke of reeel, Wie bepaalt wat zwaarder weegt.
De politie heeft een heel moeilijke taak te vervullen wil zij haar functie naar recht in de staat recht vervullen. Politiemensen vergeten soms welke belangrijke en voorname plaats zij binnen dit staatsbestel is toegewezen. Zij dienen steeds van bewust te zijn dat zij hun rol van ” handhaven ” vervullen in naam van de overheid en in onderge schiktheid ( niet slaafs ) van het bevoegd gezag ( lees G.W. memorie van toelichting blz. 84 over bevoegd gezag )maar ook daarnaast haar zeer belangrijke ” peadagogische” taak.
Het Politie Handvest moet niet worden ervaren als noodzakelijk kwaad wanneer het gaat om de verplichting terwijl men om het persoonlijk belang, bevorderingen ect. naar datzelfde verfoeide grijpt. Handel ernaar voor Plicht en Recht.
Politieambtenaren behoren door drongen te zijn van hun byzondere taak in de samenleving en moet zijn een waardige representant van de overheid. De politie is de zorg van de overheid (de staat), die alsmaar van de politie hoge eisen stelt maar van haar kant uit er bitter weinig wordt ervaren. De politie vervult haar crusiale rol als andere instituties zoals onderwijs en volksgezondheid, ze gaan allen door dezelfde crisis maar de waarderingen voor politie mensen, dienenden en gepensioneerden, blijven uit. Wanneer het Bevoegde Gezag haar PLICHT verzaakt, faalt de Politie in haar rol. Weg schoffelen van leidinggevenden onder mom (Politiek gegeven ) van zogenaamde gewijzigde beleidsinzichten krijg je verzwakking, demotivatie en, eigenrichting met het gevolg onvoorstelbare negatieve effecten in de samenleving
Nu, dertig jaren verder is de huidige minister van Justitie en Politie geconfronteerd met de gevolgen van. Hij wilt de politie die plaats terug te doen bezetten die zij door opoffering en strijd had verworven tussen 1988 /1998 / 2010. Heel duidelijk omdat hij de problemen, negatief terugval, heeft herleid van 2018 naar 2010 maar. Een lichte terugval was reeds voelbaar tussen 2000 en 2005 met herstel van 2005 tot en met 2010. Van enkelen heeft hij the credit of doubt. Velen twijfelen. Is het een wonder als men nagaat met hoeveel ministers en commissies in de afgelopen zeven jaar zonder enig resultaat voor de oplossing van dit vraagstuk hebben gewerkt dan moet het inderdaad geen wonder heten als men ook nu nog wel een beetje sceptisch tegen deze nieuwe aanpak staat. De inhaalslag is groot. Hoop mag er natuurlijk zijn maar anderzijds moet je wel overtuigd zijn van de vele voetangels en klemmen die op dit terrein liggen. 0nbekend is strategie, tactiek en methode. Reorganiseren, veranderen, moderniseren of opnieuw inrichten hebben kenmerken als waarom, wat, hoe, wie, kostenplaatje, het plan en / of wordt het weer natte vinger werk. Het Korps Politie Suriname, haar organisatiestuctuur en de bedrijf voering samen met Surinaamse Politie Bond (tenminste als beide LEIDINGEN sterk zijn ) zijn niet te vergelijken met andere organisaties. De minister is al met of zonder een gedegen plan aan de slag gegaan. Er is werk aan de winkel. Een haas vang je niet met een schildpad, en een race win je alleen met goed getrainde kostbare paarden bereden door een bedreven Jocky die het paard kent, weet te drillen en het parkoers op de duimen afzuigt. De roep der samenleving blijft en zij heeft misschien geen baat bij een weg schoffelen van deze of gene en het plaatsen van een heel jonge pitbull te waken over een kluis vol 21000 €. want dat geld verdwijnt toch. Het gaat ten overvloede om wanorde, onveiligheid, stijgende ruwe onaanvaardbare criminele activiteiten, moorden, dagelijkse roofovervallen en defiante verkeers-gedragingen. Hij gaat de oplossing. niet kunnen brengen anders dan met een gedegen plan van aanpak voor elk onderdeel van de gesignaleerde problemen dat is ingestudeerd door het totaal van personeelsleden. Aanpak moet simultaan lopen, elk onderdeel voor zich. Kennis hebben in het doel, bemensing en beheersing voor het opzetten van een noodzakelijk Crisis Centrum. Controle mag geen daad van vijandschap heten. De politie is waardevol, dus geef aan Ceasar wat hem toekomt. Tot slot: Politie is immers zorg van de STAAT en velen kijken uit.
JOSEF A. BECK,
Gewezen Voorzitter SPB,
gewezen Docent aan de politieopleidingen

error: Kopiëren mag niet!