Nieuw Instrument Landing System wordt getest

1Veilig landen op de luchthaven, nieuw ILS SYSTEEM vandaag getest. 1Het Instrument Landing System (ILS) is een landingssysteem waarbij de techniek het overneemt van de piloot bij slechte weersomstandigheden. Dit systeem helpt de piloot om een veilige landing uit te kunnen voeren. Suriname beschikt over een 23 jaar oud ILS-systeem. Daar komt verandering in. In een eerder gesprek met Dagblad Suriname bevestigde het hoofd van Luchthavenbeheer, Faizel Baarn, dat een nieuw ILS-systeem was aangeschaft en dat deze eind juli 2018 in gebruik zou zijn. Vandaag arriveert een speciaal testvliegtuig in Suriname, een IFS flight check.
De luchthavenbeheerder geeft aan dat hij de laatste 12-13 weken intensief bezig is geweest met de implementatie van dit hyper modern systeem. “Als alles goed zit, arriveert vandaag een speciaal uit het buitenland ingehuurde flight tester in ons land”, zegt Baarn. Dit toestel – de IFS flight check – is anders dan de gangbare commerciële vliegtuigen een vliegtuig zonder passagiers en specifiek bedoeld om het ILS-systeem te testen. Bij de test zal onder andere worden nagegaan hoe het nieuwe geïmplementeerde ILS-systeem correspondeert op de IFS flight check. “Het ILS-systeem is aangeschaft en zal na een wekenlange periode van implementatie nu dus worden getest”, geeft Baarn aan.
Vooral bij situaties van dichte mist op de Johan Adolf Pengel luchthaven is een goed werkend landingssysteem onontbeerlijk. Recentelijk hadden we een voorval met een toestel van Caribbean Airlines, dat als gevolg van het ontbreken van dit systeem tot driemaal toe terug moest vliegen naar Trinidad. Het ILS-systeem is dan een noodzakelijk hulpmiddel voor piloten om hun werk naar behoren te doen. Zeker nu we het hoog seizoen naderen, is het geen overbodige luxe.
RB

error: Kopiëren mag niet!