Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons blijkt haar vingers niet te willen branden aan de recente verklaring van multinational Alcoa. De multinational maakte afgelopen donderdag bekend dat alles wat zij onderneemt met goedkeuring gebeurt van de presidentiële commissie die namens de regering met Alcoa onderhandelt. Daar valt de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam ook onder. Ook wordt gesteld dat de ontmanteling in overeenstemming is met gangbare veiligheids- en milieustandaarden. “Welke reactie? Ik heb net als u uit de media een artikel gezien van dat de commissie op de hoogte is. Ik kan daarop geen commentaar geven. Ik weet het niet”, was de korte reactie van Geerlings-Simons na het in ontvangst nemen van een petitie namens het Actiecomité Alcoa. De petitionarissen eisen dat alle activiteiten die verband houden met de ontmanteling van Paranam, onmiddellijk worden stopgezet totdat er duidelijkheid hierover is gegeven en het parlement zich heeft uitgesproken. De politica hield de aanwezigen voor dat zij slechts op de hoogte is van wat dat door de regering naar haar wordt opgestuurd. Zover zij weet heeft de verklaring van Alcoa haar niet bereikt. “Wat Alcoa doet, daar weet ik niets van”, aldus de NDP’er. Beloofd is om de ingediende petitie mee te nemen bij de verdere besprekingen met de regering.
Wijziging Brokopondo Overeenkomst kern van de zaak
Geerlings-Simons vindt dat de kern van de zaak uiteindelijk gaat over de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst die de beëindiging van de afspraken tussen Suriname en Alcoa moet vastleggen. Dat is iets waarop De Nationale Assemblee zich moet buigen. Dat deze wijziging al twee jaren op zich laat wachten, is niet de schuld van het parlement. “Ik weet het niet. U hebt mij steeds horen vragen ernaar. Het ligt aan de regeringszijde. Alle activiteiten die geëist worden door de Brokopondo Overeenkomst, zijn stopgezet in 2015. Dat zou eisen dat je de overeenkomst minstens moet wijzigen, omdat die overeenkomst heel hard eist dat deze productieactiviteiten moeten gebeuren”, zei de DNA-voorzitter.
Deze week weer vergadering over deze kwestie
Nadat het parlement eerder de geruchten over de ontmanteling vernam is er terstond informatie opgevraagd van de regering. Hierna deelde vicepresident Ashwin Adhin het college op 14 juni in een brief mee dat de aluinaarde-raffinaderij van Suralco te Paranam definitief wordt ontmanteld en dat de Afobakka Krachtcentrale op 31 december 2019 in Surinaamse handen komt. Beloofd is dat eind juli 2018 de relevante documenten met betrekking tot de wijziging/beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst naar het parlement zal worden opgestuurd. De DNA-voorzitter benadrukt dat komende week er weer over deze kwestie zal worden vergaderd om een reactie te krijgen op de brief die het parlement als tegenreactie heeft teruggestuurd naar de regering. Ook zal de regering erop worden geattendeerd dat zij zich moet houden aan de afspraak van eind juli. In de afgelopen periode heeft de DNA ook verschillende infosessies gehouden om ook vanuit de zijde van externe deskundigen meer informatie over deze materie in te winnen.
Faisel Rasoelbaks