De bruto 92% of netto 51,7% salariscorrectie voor het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname blijkt volgens velen binnen de vakbeweging een grote hap te zijn. Dagblad Suriname benaderde enkele vakbondsleiders rond dit behaalde resultaat van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel Universiteit (VWPU). Hoewel zij dit een subliem resultaat vinden voor de VWPU, vragen zij zich af als zo een toekenning van salariscorrecties wel verantwoordelijk is. Geen van de benaderde vakbondsleiders wenste formeel aan het woord te zijn, gezien zij niet over willen komen als klagers die de wetenschappers dit resultaat niet gunnen. Meer nog waren er vakbondsvoormannen ertussen, die ook met werkgevers aan tafel zitten om meer geld te krijgen voor de werknemers. De gevoelens binnen de vakbeweging zijn in ieder geval getriggerd. “Wij fronzen onze wenkbrauwen. De mannen vragen 100% en krijgen 92%. Dit, terwijl er andere groepen in de samenleving zijn die al jaren geen verhoging hebben gehad: ziekenhuispersoneel dat geen aandacht krijgt en het Algemeen Bureau voor de Statistieken dat al 3 maanden staakt. Allemaal groepen van mensen die nog geen SRD 2.000 verdienen”, stelt een vakbondsman.
Een andere vakbondsleider stelt dat er met deze salariscorrectie een tijdbom is geplaatst in het beloningsysteem in Suriname. “Dat ook nog met staatsmiddelen. De president moet hier ingrijpen”, stelt de bron. Zowel het ministerie van Arbeid als de vakbeweging is al een poos bezig met het voorbereiden van een nieuw minimumuurloon. Delen van de vakbeweging vinden het dus een kwalijke zaak dat grote delen van de Surinaamse arbeidskrachten voor een verhoging van ruim SRD 2 moeten smeken, terwijl de autoriteiten anderen wel iets sneller helpen. Hierin wordt niet de VWPU verweten, gezien die terecht zou zijn opgekomen voor de belangen van haar leden. Het verwijt gaat meer richting de autoriteiten die dit soort besluiten nemen.
Met deze laatste salariscorrectie verdient geen enkele wetenschapper op de universiteit bruto minder dan SRD 10.000. Een docent met een leeropdracht verdient bijkans SRD10.000 meer dan een minister en de voorzitter van het parlement. Daarmee staat men bijkans 60% boven de brutosalarissen van de ministers en de DNA-voorzitter. Een eerste niveau wetenschapper verdient nu bijkans evenveel als de procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie.
Kavish Ganesh