Ravaksur: “Bedrijfsleven zoekt spijkers op laag water”

Robby Berenstein
Robby Berenstein
Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) is niet te spreken over de houding van het bedrijfsleven over de aanpassing van het minimumuurloon. Op de persconferentie van 18 juli ging de raad in op de materie. “In grote lijnen komt het op neer dat het bedrijfsleven ertegen is om hun moverende redenen”, stelt Ravaksur-woordvoerder Robby Berenstein. Het bedrijfsleven heeft volgens de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven echter nimmer input gegeven voor het concept-staatsbesluit.
Berenstein meent dat dat het nu gaat om een belangenstrijd. De vakbeweging is het belang van de werknemers aan het vertegenwoordigen, terwijl het bedrijfsleven het belang van de kapitaal verdedigt. Volgens Berenstein zoekt het bedrijfsleven spijkers op laag water. “Men wil gewoon het minimumloon niet betalen.” Berenstein brengt in herinnering dat Suriname in de afgelopen jaren heel wat financiële schommelingen heeft gehad. “Wij hebben gehad de aanpassing van elektriciteit en-watertarieven, en een vloedgolf van verhogingen. Verhogingen die hyper inflatoir zijn. Wij hebben nooit het bedrijfsleven gehoord met ‘wij gaan het niet kunnen betalen’. Op het moment lonen betaald moeten worden, heeft men een probleem. Niet eens rekening houdend met het feit dat het uiteindelijk hun ten goede komt. Iemand die SRD 1.000 verdient, is niet in staat te sparen. Hij besteedt het geld aan de hoogstnodige dingen. Waar gaat dat geld naar toe? Naar het bedrijfsleven. Uiteindelijk is dat hele minimumuurloon een win-winsituatie. De koopkracht wordt daarmee verhoogd”, legt Berenstein uit.
Verrassing
Als het bedrijfsleven stelt dat het plots geconfronteerd is met de verhoging van het minimumloon, zou dat volgens Berenstein niet waar zijn. “Wij zijn sociale partners. Er is een proces geweest waarin alle sociale partners betrokken zijn geweest. Los daarvan, geeft de wet het al aan. Het moet komen indien daartoe de noodzaak er is. Die noodzaak is duidelijk”, stelt Berenstein. De vakbondsman verwijst naar een tripartite commissie waar ook twee vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zitting in hebben genomen. De commissie heeft gezamenlijk een voorstel gedaan, met als resultaat SRD 8,40 als minimumuurloon. “Dit is een desavouering van hun eigen mensen. De mensen zijn betrokken in de commissie”, zegt Berenstein.
Hoogte uurloon
De kritiek vanuit het bedrijfsleven richt zich op de hoogte van het minimumuurloon. Berenstein stelt in gesprek met Dagblad Suriname dat er drie scenario’s zijn uitgewerkt om de hoogte van het uurloon vast te stellen. Dat bedrag is niet zomaar tot stand gekomen. “Er is een commissie bestaande uit deskundigen van het Algemeen Bureau voor Statistieken, de universiteit en het Planbureau samengesteld”, stelt de vakbondsman. Het uurloon zou volgens de vakbeweging dus niet onrechtvaardig zijn. Volgens de drie scenario’s zou het juist hoger moeten zijn, maar de participatie van het bedrijfsleven in de discussie heeft het getal laag gehouden.
Gewicht uurloon
Een ander argument is dat het bedrijfsleven de verhoging niet zal kunnen dragen. “Dit zonder aan te geven wat de doorrekening zal zijn. Als je geen water of elektriciteit betaalt, heb je ook problemen met SWM en EBS. Lonen zijn een wezenlijk onderdeel van het bedrijfsleven. Men moet beseffen dat een werknemers een minimaal bedrag nodig heeft om in eigen onderhoud en van zijn/haar gezin te voorzien. Als je aan die voorwaarde niet kan voldoen, heb je eigenlijk geen recht om een bedrijf te hebben. Je kunt geen bedrijf hebben dat veroorzaakt dat mensen in armoede moeten leven”, meent Berenstein
Ravaksur zal er volgens Berenstien alles aan doen om de implementatie van het nieuwe minimumuurloon te helpen realiseren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!