“Met de frequentie waarop houtkap nu plaatsvindt, voorzie ik na tien jaren een enorme schaarste van hout in Suriname. De export van rondhout moet daarom met heel strenge voorwaarden maximaal aan banden worden gelegd”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Door rondhout te blijven exporteren, hebben we relatief weinig verdiensten tegenover de vernietiging van onze bossen. Jogi voert aan dat de zwakke maatregelen vanuit de overheid de lokale houzagerijen das omdoen. “Op Domburg en Nickerie ligt een aantal zagerijen stil en overwoekerd. Wanneer u rijdt over de Commissaris Weythingweg ziet u ook hetzelfde. Conclusie: de aanvoer van het hout naar de lokale zagerijen vindt niet plaats, waardoor het verzagen van hout voor de lokale markt ook op een heel laag niveau is. Hierdoor is de prijs van gezaagd hout bijna onbetaalbaar”, zegt Jogi. Deze ontwikkeling is volgens de parlementariër heel nadelig voor personen die in deze moeilijke periode nog proberen om een huis te bouwen.
Duizenden houtblokken opgestapeld langs weg Afobaka naar Highway
De VHP’er stoort zich eraan dat terwijl regeringsautoriteiten steeds beloven om rondhoutexport te ontmoedigen, het tegendeel blijkt wanneer langs de weg van Afobaka naar Highway wordt gekeken. “Wanneer wij rijden vanuit Afobaka naar de Highway, dan zien wij duizenden houtblokken langs de wegen opgestapeld die kennelijk ook bedoeld zijn voor de export. Wat houdt Suriname dan over van al deze houtexporten?”, stelt Jogi. Het DNA-lid heeft deze kwestie ook onder de aandacht gebracht van minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. De VHP’er stelt voor om houtexporteurs nu al binnen een bepaalde periode de ruimte te geven om lopende afspraken met derden af te ronden, zonder zelf in financiële problemen te geraken.
Toegenomen houttransporten op Oost-Westverbinding
De VHP’er heeft afgelopen week in De Nationale Assemblee ook aandacht van de regering gevraagd over de toename van de toegenomen houttransporten op de Oost-Westverbinding. “Wij zien nu een nieuw verschijnsel, waarbij hout wordt ingeladen in Nieuw Nickerie en via de weg wordt getransporteerd naar de haven in Paramaribo, terwijl hiervoor eigenlijk boten zouden moeten worden ingezet. Dit transport heeft consequenties voor de veiligheid van het verkeer, terwijl wegen ook kapot gaan”, benadrukt Jogi.
Onnodig milieuverdragen goedkeuren
Jogi vindt het jammer dat een land als Suriname, met de ratificering van een aantal milieuverdragen, zich helemaal niet druk maakt over de milieugevolgen van kaalkap. Onlangs is deze kwestie ook ter sprake geweest bij de goedkeuring van het ‘Parijs Akkoord’. Zo zijn er regels, bijvoorbeeld dat er per hectare maximaal 20-25 kubieke meter (kuub) hout mag worden geoogst. Door deze regel na te leven, is er sprake van natuurlijke bosverjonging. Het bos herstelt zichzelf, omdat jonge bomen de kans krijgen te groeien als meer ruimte en licht ontstaat. “Wij moeten gaan om een houtindustrie in Suriname te vestigen. Waarom kan de ondernemer die dat hout nodig heeft in het buitenland, niet in Suriname een houtzagerij opzetten. Hierdoor kan hij dan zijn eindproducten dan verder exporteren”, aldus de VHP’er.
Faisel Rasoelbaks