Slechte communicatie, geen transparantie en helderheid vormen allemaal de bron van frustraties binnen het onderwijsproces. De kwestie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), dat voortaan zal ressorteren onder de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is reeds geruime tijd een heet hangijzer binnen de samenleving. Niet alleen de studenten en docenten maar de totale samenleving is in het ongewisse gelaten. Hoewel deze rigoureuze maatregel is doorgevoerd door de beleidsmakers, ontbreekt nog steeds elk spoor van transparantie en openheid. Dagblad Suriname sprak over deze materie met de DOE-parlementariër Carl Breeveld. De politicus zegt geen enkel probleem te hebben met het brengen van veranderingsprocessen, vooral in het onderwijs. Dit gebeurt overal ter wereld. Het onderwijssysteem is niet statisch maar dynamisch. Maar het is wel een vereiste dat er sprake moet zijn van goede communicatie met de betrokken partijen, in deze kwestie de studenten en docenten van het IOL. Er moet sprake zijn van transparantie, zaken moeten helder en open gecommuniceerd worden zonder dat zich een waas van mysterie gaat vormen rond dit veranderingsproces.
Werkgroep dateert van 2012
Nu komt uit de bus dat er een werkgroep, onder leiding van Jozefzoon, in het leven was geroepen om dit veranderingsproces te begeleiden. Frappant is dat gedurende de 6 jaren tijd er haast niet is gecommuniceerd met de betrokken partijen. Volgens Breeveld is het wel zaak dat aanpassingen binnen het onderwijsproces tijdig doorgespeeld worden, met als belangrijke voorwaarde transparantie en helderheid. Al de facetten en details binnen de aanpassingen moeten concreet en duidelijk zijn alvorens deze worden doorgevoerd. Hij betreurt het ook ten zeerste dat er in de kwestie van IOL er geen sprake is geweest van transparantie. Dat het IOL opgeheven zal worden, is op een blauwe maandag ongegeneerd door de keel van de studenten en docenten doorgedrukt.
Collegejaar onmogelijk van start vanaf oktober
Voor de studenten van het IOL die al op de opleiding zitten, is het onmogelijk om vanaf oktober van start te gaan met het nieuwe collegejaar onder de universiteit. Binnen de 2 maanden die resten naar oktober toe, is het niet haalbaar om aanpassingen te plegen binnen het curriculum. Behalve de studenten zitten ook de docenten die lessen verzorgen op het IOL met grote zorgen. Ook zij zitten met onduidelijkheden op welke wijze zij de verzorging van hun colleges moeten voortzetten. Breeveld vindt het verschrikkelijk dat er zo lichtzinnig wordt omgegaan met de carrière van de personen, die zich willen bekwamen om hun krachten te geven aan het onderwijs in Suriname. En voor de studenten die voornemens waren om zich op het IOL in te schrijven, is het wachten geblazen totdat er enige duidelijkheid komt.
Geen aanpassingen van bovenaan plegen
De politicus wijst erop dat het systeem, welke is gehanteerd bij de kwestie van het IOL waarbij er eerst door beleidsmakers rigoureuze aanpassingen zijn doorgevoerd en vervolgens wordt gesproken met de betrokken actoren, een geheel foute aanpak is. Als voorbeeld geeft Breeveld mee dat alvorens wetten worden geformuleerd in het parlement, al de betrokken partijen worden gehoord. Er worden hearings gehouden en discussies gevoerd. Hiervan moest er ook sprake zijn binnen het IOL. Niet alleen aan de vakbond, studenten en de docenten van het IOL, maar ook het administratief personeel, het technisch personeel en zelfs de interieurverzorgers moest de gelegenheid geboden worden om hun knelpunten en onduidelijkheden aan de orde te stellen. Aanpassingen moeten van onderen aan plaatsvinden, waarbij aan alle actoren de ruimte en tijd geboden moeten worden om zich te kunnen aanpassen. Breeveld zegt verbouwereerd dat ‘inspraak van de verschillende actoren geen gunst is, maar een normale handeling die vereist is binnen een helder en goed transparant beleid’.
Nog geen antwoord interpellatievoorstel
Deze materie is ook een issue in het hoogste college van staat. Recent werd door de oppositionele politieke partijen een interpellatievoorstel ingediend om de problemen binnen het onderwijsveld, waaronder ook die van het IOL, te bespreken. ‘We willen dat er snel een oplossing komt’, verzucht Breeveld. Door de voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, is beloofd dat er een vergadering komt, maar de datum is nog niet bekend.
Asha Gajadien-Bhagwat