In Suriname komen tienerzwangerschappen veelvuldig voor, terwijl het aantal zwangerschappen veel hoger ligt dan het aantal bevallingen onder moeders tot 19 jaar. In Suriname ligt het percentage van 20% aan de hoge kant in het Caribisch gebied.
Hoe is het beleid geregeld als het gaat om tienerzwangerschappen en hoe gaat men om met de leerlingen die ongepland in verwachting zijn geraakt? Moet de jonge aanstaande moeder voortijdig de school verlaten? Dagblad Suriname benaderde enkele scholen en geeft hier de verschillende reacties weer. In tegenstelling tot de tienermoeder, wordt de verwekker – vaak ook een (mede) – scholier, niet aangesproken. Hoe precair deze situatie is, blijkt echter ook uit het feit dat niet alle verantwoordelijken bij naam of functie genoemd willen worden. Een lbo-school uit de omgeving Latour geeft aan dat bij constatering van een zwangerschap de ouders worden opgeroepen waarna de school de ouders en Inspectie informeert. De school verwijst naar de huisarts, zodat aan de hand van de uitgerekende datum volgens de regel 6 weken voor en 6 weken na de bevalling aan een leerling verlof wordt toegekend. Deze school geeft aan dat leerlingen zoveel mogelijk in staat worden gesteld om de school af te ronden. “Het is echter wel zo dat leerlingen die zwanger zijn, soms zelf om afschrijving komen vragen of wegblijven, meestal uit schaamte”, zegt een leerkracht.
De directie van de Johannes Vrolijkschool uit Lelydorp heeft vrijwel dezelfde benadering, waarbij ook eerst een gesprek met de verantwoordelijken volgt en melding gedaan wordt bij Inspectie. De 6 weken regel wordt ook hier toegepast. De tienermoeder krijgt de gelegenheid om de school af te maken. De school verwijst ook naar instanties die hulp bieden, zoals Stichting Tienermoeders.
De directeur van de Mgr. Wulfinghschool geeft aan dat er gekeken wordt naar het leerjaar waarin de leerling zit. “Leerlingen van de eerste en tweede klas worden afgeschreven, ze krijgen wel het advies om over te stappen naar avondmulo.” Zit de leerling in de examenklas dan mag de leerling het jaar afmaken. Ook hier geldt de regeling van 6 weken voor en 6 weken na de bevalling. Opvallend is dat 2 van deze 3 scholen die Dagblad Suriname benaderde nu een zwangere leerlinge in de examenklas hebben.
School als mede-opvoeder
Op de vraag of de school preventief bezig is door voorlichting te geven om zwangerschappen te voorkomen, is het antwoord dat dit niet specifiek gebeurt omdat het niet in het curriculum voorkomt. Verder wordt gehoopt dat de leerlingen thuis geïnformeerd worden. Voor de leerlingen worden wel periodiek informatiesessies georganiseerd, zodat specifieke organisaties deze informatie wel verstrekken. Uit informatie van Paho blijkt tevens dat 1 op de 5 tieners behoefte heeft aan anticonceptiemiddelen.
Hoe is het geregeld in het buitenland?
België hanteert het begrip “moederschapsrust”, dit houdt een recht op 10 weken moederschapsrust in. Daarvoor heb je een brief van de gynaecoloog nodig, waarop de uitgerekende datum vermeld staat. De moederschapsrust gaat in vanaf een week voor de uitgerekende datum. Tijdens schoolvakanties loopt de moederschapsrust gewoon door.
Verder kent België: Tijdelijk onderwijs aan huis
Tijdens de afwezigheid op school kan een beroep gedaan worden op TOAH (Tijdelijk Onderwijs Aan Huis). De lessen ontvang je dan thuis van een leerkracht. Een andere manier om lessen te blijven volgen, is dat in de klas een computer met webcam wordt geïnstalleerd zodat de tienermoeder de lessen thuis kan meevolgen via een computer/tablet of laptop.
In het digitale tijdperk waarin we leven, zijn deze nieuwe mogelijkheden, vooral voor de aanstaande moeders, die vaak door een combinatie van onder meer een gebrek aan voorlichting, sociale achterstanden en taboes, een kans om niet verder achter te raken.