BPMO: “Mevrouw Simons zit al een jaar bij Zaailand”

Onlangs kwam aan het licht dat de inwonenden van het jongensinternaat Zaailand een onmenselijke bejegening krijgen van hun waarnemende directrice, Conchita Simons, alsook één der begeleidsters met de roepnaam Hira. Naar aanleiding van de vele misstanden (ordinaire taalgebruik naar de jongens toe, geen medische hulp, het verspreiden van valse informatie aan de ouders/ verzorgers, het overhouden van trauma ervaringen bij de jongens, verduistering van donaties, voedsel en financiële bijdrage van de ouders/ verzorgers, en een gebrek aan professionele begeleiding) binnen Zaailand hebben 26 inwonenden gezamenlijk een brief gericht aan onder andere het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) en De Nationale Assemblee (DNA). Een kopie van de brief ging ook naar de Bond Personeel van het Ministerie van Onderwijs (BPMO). Wat is de correlatie tussen de issues binnen dit jongensinternaat en BPMO?
Dagblad Suriname legde deze vraag voor aan Guno Sabajo, voorzitter van BPMO. Toen kwam naar buiten dat Zaailand een werkarm is van het ministerie van Onderwijs. “Het zijn mensen van het ministerie die bij Zaailand werken; het internaat heeft namelijk faciliteiten als een bibliotheek, administratie, magazijn en begeleiding. Zaailand is dus een opvangcentrum van het ministerie.” Sabajo beklemtoont dat hij als vakbondsleider nimmer achter leden staat die een scheve schaats rijden. Daarom heeft hij minister Lilian Ferrier alsook de directeur van het ministerie om opheldering gevraagd. Thans is er een onderzoek ingesteld binnen Zaailand. “In feite is het nog prematuur om nu een reactie te geven; wij hebben begrepen dat er een onderzoek gaande is, dus willen wij dat eerst afwachten”, luidt de bescheiden reactie van Sabajo.
Wat hij wel uit de doeken deed, is dat Simons al een poosje verbonden is aan Zaailand. Simons gaf in een eerder interview met Dagblad Suriname te kennen dat zij sedert 15 maart 2018 is aangesteld als waarnemende directrice. “Dit is een pertinente leugen. Mevrouw Simons is namelijk sinds het heengaan van de ex-directeur Van Kooten (door zelfmoord) een jaar geleden betrokken bij de leiding samen met 2 andere personen. Het ging om een driekoppige leiding.” Sabajo vindt het dus bizar dat Simons aangeeft slechts 3 maanden terug aangesteld te zijn bij Zaailand. Hij wil echter geen vinger wijzen naar Simons zolang het onderzoek nog aan de gang is. “Wat mij wel verbaast, is dat ondanks zo een zware beschuldiging mevrouw Simons, hangende het onderzoek, niet ontlast wordt uit haar functie. Dat is mijn enig bezwaar”, aldus Sabajo.
KSR

error: Kopiëren mag niet!