De hydroloog professor Sieuwnath Naipal is op woensdag 4 juli, ondersteund door Conservation International Suriname (CIS), gestart met een reeks aan bewustwordingssessies voor de gemeenschap. De sessies zijn gericht op het belang van mangrove voor de kustbescherming. Tot en met maandag wordt er dagelijks informatiesessies gehouden, waarna bezoekers van de sessies, richting zee worden gebracht om zelf mangrove te planten. Naipal is ruim 3 jaren terug gestart met een eerste kwelder op Weg naar Zee. Na het succes van het project bleken meer sponsoren vertrouwen te krijgen in dit model van kustbescherming. Er werd vervolgens een tweede fase ingelast, waar bedrijven via CIS financiële aandacht schonken aan het onderwerp.
Loes Trustfull, vertegenwoordiger van CIS, stelt dat bezoekers in de gelegenheid worden gesteld om zelf te planten, omdat er op zo een manier interactiever informatie kan worden overgebracht. Tot nog toe is CIS zelf tevreden met de behaalde resultaten van het project. De mangroveaanplanten en kwelders zorgen voor landaanwinst. CIS hoopt middels dit soort van sessies mensen aan te trekken om mee te helpen aan het op een natuurlijke manier beschermen van het milieu. “Toen het project begon, waren de buurtbewoners helemaal niet geïnteresseerd. Mensen kwamen kijken en dachten wat de meneer aan het doen was. Nu 3 jaar later is het zo ver dat er een ‘Vrijwilligersorganisatie Weg naar Zee’ is met Naipal daarin. De beweging groeit alleen. Men was eerst sceptisch, nu is het actief meedoen aan zaken”, stelt Trustfull.
De organisatie heeft ruim 2500 bomen te planten. Het ligt in de bedoeling dat er per persoon ruim 3 tot 4 mangrovebomen worden geplant. Dit project wordt geïmiteerd in Coronie en Nickerie. Weg naar Zee is echter het grootste testproject. Naipal is niet alleen in het veld. Hij krijgt ook ondersteuning van zijn studenten. Een van de studenten van Naipal vertelt het leuk te vinden dit project zelf in uitvoering te mogen zien. Dat is anders dan in een lokaal zitten en horen of lezen over het belang van mangrove. De studenten zien nu in het veld zelf hoe mangrove werkt. Het enige wat men tot nog toe tekortschiet, is mankracht.
Kavish Ganesh