Per dag wordt er in Suriname ruim 561 ton aan afval geproduceerd (bron ABS 2015). Dat is ruim 1 kg aan vuil per doorsneeburger. De afvalverwerking in Suriname is niet in staat de ontwikkelingen in de wereld bij te houden. Hoewel vuilophaal redelijk georganiseerd is in de meeste bewoonde gebieden in Suriname, zijn er toch nog veel mogelijkheden voor verbetering. In ons land komen deels de gebruikte plasticflessen op straat of worden verbrand en dat zorgt voor gifstoffen die bijdragen tot luchtvervuiling. Onze huidige afvalverwerking geschiedt op slecht gecontroleerde stortplaatsen, zoals Ornamibo. Het merendeel van al het vuil dat op Ornamibo belandt, komt van de huishoudens.
Geklaag
Dagblad Suriname bracht op vrijdag wederom een bezoek aan de vuilstortplaats. Waar er enkele jaren terug, vanuit de hoofdweg enkele minuten gereden moest worden om de stortplaats te bereiken, blijkt de belt nu op een loopafstand van een minuut bereikbaar te zijn. Buurtbewoners hebben eerder, en zelfs jaren terug, geklaagd over de stortplaats. Ondanks er al jaar en dag door de autoriteiten gesproken wordt over grote plannen rond het opzetten van vuilverwerkingsindustrieën en zelfs energieopwekkingsmogelijkheden met afval, blijkt dit maar loze woorden te blijven. Een bewoner van het resort Houttuin die al jaren aan de bel trekt, werd gisteren bij het bezoek van Dagblad Suriname aan de belt, telefonisch door een functionaris van de afdeling Vuilophaal en Verwerking gewaarschuwd met een verbod tot toegang tot de stortplaats. Dit, als resultaat van het begeleiden van de media. Het presenteren van dit soort minder prettige berichten blijkt de afdeling in ieder geval niet goed te bevallen.
Jarenlang probleem
De vuilstortplaats van Ornamibo werd bijkans 20 jaar geleden voor 5 jaar uitgeleend als vuilverbrandingslocatie. Er vinden hier vaak vuilverbrandingen plaats. Vooral de bewoners van de omgeving Vredenburg, die achter de vuilstortplaats ligt, hebben enorm last van de stank en vliegen. In 2006 had de toenmalige minister van OW, Ganeshkumar Kandhai, een herstructurering van de vuilstortplaats aangekondigd. In 2007 werd verklaard dat er middelen waren vrijgekomen voor een moderne en volgens internationale standaarden werkende vuilverwerkingsfabriek. Ook in 2011 werd in de begroting van OW herstructurering opgenomen. In 2013 werd het de buurtbewoners teveel en ze gingen over tot actie. Er werd ook een actiecomité ‘Stop Ornamibo Stort’ opgericht door de buurtbewoners. Nimos en BOG werden ingeschakeld, maar er kwam geen oplossing. Een week hierna kondigde de onderdirecteur Dienstverlening van OW, Valerie Lalji, aan dat in 2014 de vuilstortplaats heringericht zou worden. Dit bleek weer een loze belofte. Er zijn vaker petities met handtekeningen van buurtbewoners ingediend bij de autoriteiten. Ook die helpen niet. De ressortraad van Houttuin heeft elk jaar in zijn ressortplan opgenomen sluiting van deze vuilstortplaats, omdat het de buurtbewoners enorme last bezorgt. Bij de laatste hoorzitting van januari 2018 is dit probleem wederom aangekaart door de huidige ressortraad van Houttuin. Sluiting of op een andere manier vuil verwerken wordt al jaren als oplossingsmodel aangedragen.
Gezond milieu
Een gezond natuurlijk milieu is niet alleen van essentieel belang voor het leven op aarde, maar is tegenwoordig ook onmisbaar bij het verduurzamen van de sociaaleconomische planning en besluitvorming. De economische waarde van het milieu is weliswaar grotendeels nog niet bekend voor alle sectoren, maar vormt nu al de belangrijkste pilaar in de wereld met betrekking tot de water-, energie- en voedselzekerheid. Op internationaal niveau hebben overheden, waaronder ook de Surinaamse, zich daarom gecommitteerd, door middel van het tekenen van multilaterale milieuverdragen, tot meewerken aan het leefbaar houden van de wereld en het op duurzame wijze ter hand nemen van de sociaaleconomische ontwikkeling van hun respectieve landen.
Kavish Ganesh