Palmolieovereenkomst tussen China Zhong Heng Tai en binnenlandse houtproducenten

PalmolieChina Zhong Heng Tai Investment (CZHT) en de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (VBH) hebben dinsdag de overeenkomst getekend, inhoudende de aanplant van obépalm op een areaal van 500 hectare te Patamacca in het district Marowijne. De vereiste handtekeningen werden geplaatst door de ambassadeur Zhang Jinxiong van de Volksrepubliek China in Suriname en voorzitter Paul Abiteng van de VBH.
President Bouterse geprezen
Tijdens de ondertekeningsplechtigheid werd president D.D. Bouterse geprezen voor zijn inspanning om het project, waarvan er sedert de eerste jaren van deze eeuw sprake is, maar vanwege meerdere knelpunten nu pas rond is, van de grond te krijgen. Aangehaald werd dat er bijkans 14 jaren gewerkt is aan de totstandkoming van de herstart van de palmolie-industrie.
Eerste fase
De eerste fase houdt de aanplant van 20 hectaren in waar de eerste 200.000 bomen komen te staan. Het plantmateriaal is in Suriname gekweekt met zaad afkomstig uit Maleisië. Verwacht wordt dat over twee jaar de te bouwen palmoliefabriek in productie zal treden.
Stedelijk centrum
Het palmolieproject werd aangeprezen als bron voor werkgelegenheid. Als de verwachting uitkomt, zullen om en bij 5000 personen, waaronder 90% Surinamers (voornamelijk bewoners van het gebied), aan de slag kunnen op het moment waarop het palmolieproject op volle toeren zal draaien. Er zal daardoor een stedelijk centrum ontstaan dat het district Marowijne en Suriname goed zal doen.
Tegenwerking
Het palmolieproject werd jarenlang van meerdere zijden tegengewerkt, omdat gevreesd werd dat de bomen in het gebied van 500 hectare geveld en het hout weggemaakt zou worden. Tijdens de ondertekeningsplechtigheid werd benadrukt dat daarvan in dit geval geen sprake zal zijn. De bomen zullen volgens geldende milieuwetten en regels neergehaald en verwerkt worden. Daarnaast zal het verwerkte hout (geen rondhout) verkocht worden. Onder andere de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal in de behoefte aan lantaarnpalen kunnen voorzien.
Investeringsvoorwaarden
Uit verzamelde informatie kan gemeld worden dat CZHT geen of nauwelijks invoerrechten hoeft te betalen voor de import van kapitaalgoederen, apparatuur, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Er zal geen exportheffing op de productie worden geheven. Er zijn ook andere gunstige belastingen en andere voorwaarden ten voordele van de investeerder opgenomen in de overeenkomst. Hierover kan geen duidelijkheid worden gegeven, omdat de pers tijdens de ondertekeningbijeenkomst niet in de gelegenheid was om deze zaken naar behoren uit te diepen en daarvan afgeleide vragen te stellen.
HD

error: Kopiëren mag niet!