“Wij moeten ervoor zorgen dat de aluinaardefabriek blijft bestaan. Het moet minstens 1.2 miljoen ton aluinaarde concurrerend voor de wereldmarkt blijven maken. Met de exploitant van de aluinaardefabriek moeten wij afspreken dat tenminste 12 schepen van 40.000 ton per jaar door de vaargeul van de Surinamerivier gaan. Dit zijn allemaal dingen die moeten gebeuren. Als wij dit niet doen, zijn wij binnen 5 jaar de vaargeul van de Surinamerivier kwijt.” Dit stelt Deryck Ferrier tegenover Dagblad Suriname.
Potentieverlies
Indien Suriname hierover slaapt, geeft zij haar concurrentiepositie weg. Het land verliest de potentie van de komst van footlose industrieën. Dat zijn industrieën die gemakkelijk te ontmantelen zijn en niet echt gebonden zijn aan een vestigingsplaats. Waterkosten in Suriname zijn laag. Energiekosten zijn laag. De aanvoerhavens zijn veel beter. Men kan hier makkelijker naar toe komen. “Als dit zo door blijft gaan en schepen, die olie, vetten en margarine brengen om hier te verwerken, kleiner moeten worden en de kosten omhooggaan, zal men de margarinefabriek ergens anders maar vestigen. Hetzelfde geldt voor de wasmiddelen”, stelt Ferrier. Dat is jammer, want Suriname staat veel mooie dingen te wachten als men de vaargeul op niveau blijft houden.
Wat te doen?
Alcoa moet Suriname volgens Ferrier vertellen wat het zal kosten om de aluinaardefabriek te moderniseren. “Zij moet ons ook zeggen hoe het gedaan moet worden. Zij moet zich eraan verplichten dat de modernisering onder haar leiding gebeurt, als wij er het geld voor hebben. Als wij dat allemaal hebben gedaan, moet Alcoa de marketing blijven organiseren. Alcoa moet meegaan, want die kent de aluminiummarkt beter dan Suriname. Wij moeten dan samen kijken naar bedrijven die aluinaarde gebruiken en 1.2 miljoen ton aluinaarde per jaar willen kopen. Als de rehabilitatie van de fabriek 500 miljoen kost, vraag je die bedrijven om in te komen met die 500 miljoen. Lever de aluinaarde ook tegen concurrerende prijzen. Alcoa maakt haar geld. De bedrijven maken hun geld. Winst niet, maar werkgelegenheid is van ons. Hierdoor komt echter de hele dienstensector op gang. Zo kunnen er ook anderen komen vanwege een goed begaanbare Surinamerivier”, legt Ferrier uit.
Aluinaardefabriek
Ferrier benadrukt dat Alcoa tot nu toe de aluinaardefabriek op Paranam niet mag slopen. “Wij hebben een overeenkomst met Alcoa gesloten. Wijziging van de assets mogen alleen met toestemming van Suriname geschieden. Suriname kan die toestemming alleen verlenen als het parlement daarmee instemt. Er is nog geen wetswijziging gekomen, die de regering volmacht geeft om met Alcoa overeen te komen dat zij de fabriek mag afbreken”, meent Ferrier.
Als de regering die toestemming toch verleent zonder het parlement te kennen, belandt Suriname menens Ferrier in een constitutionele crisis. “Als het parlement te suf is en zich erbij neerlegt, heeft Suriname geen recht van bestaan meer. Als natie en democratie heb je geen recht van bestaan meer. Als het parlement zegt dat de regering moet doen wat zij zegt en de regering toch haar eigen gang gaat, moet het parlement zich ontbinden. Uit eigen respect moet het parlement gewoon stappen richting nieuwe verkiezingen”, aldus Ferrier.
Kavish Ganesh