40 foot container vanaf 5 juli US$ 250 duurder

1-40 foot container vanaf 5 juli US$ 250 duurder1Reactie op vermindering vaardiepte Surinamerivier

De transportkosten via de Surinamerivier zijn aangepast. Verschepingen van 20 foot containers kosten zo meteen een extra US$ 125. Containers van 40 foot zullen US$ 250 meer kosten. Dagblad Suriname rapporteerde onlangs nog over de mogelijke effecten van het steeds ondiep worden van de vaargeul van de Surinamerivier. Een van de effecten was de toename van de transportkosten.
Blijkens een mededeling van de ZIM American Integrated Shipping Services Co., LLC (19 juni 2018) gaan de verhoogde kosten op 5 juli in. Voor schepen van en naar Amerika is de ingangsdatum 20 juli. De Amerikaanse scheepvaartmaatschappij deed dit in reactie op de melding van de Maritieme Autoriteit Suriname over de nautische toegang tot de Surinamerivier. Deze kennisgeving stipuleert dat de maximale diepgang van schepen met 50 cm is verminderd ten opzichte van de vorige notificatie. Dit heeft invloed op de cargo-capaciteit van alle schepen in en uit Suriname. De cargo-capaciteit wordt hierdoor met ongeveer 1000 ton per week gereduceerd. De extra kosten worden lokaal bij de scheepvaartagent betaald. Importeurs betalen bij aankomst van hun lading. Exporteurs moeten voor de cargo’s van hun land van herkomst vertrekken, hebben betaald. Per container telt een importeur vanaf 5 juli ruim US$ 2000 neer. De kosten hangen veelal af van het land van herkomst en de scheepvaartmaatschappij. “Per pallet is de verhoging ongeveer US$ 12. De prijzen van goederen in de winkels gaan alvast met 1-3% omhoog. Er is geen andere keus of mogelijkheid”, stelt een lokale grote importeur aan Dagblad Suriname.
Een slecht begaanbare of onbegaanbare vaargeul zal betekenen dat veel schepen niet meer naar Suriname willen komen. Het wordt te riskant. De kans op vastzitten wordt steeds groter. De kans op motorbeschadiging wordt groter. Critici verwachten dat zo meteen ook verzekeringsmaatschappijen de kosten verder zullen doen stijgen. De scheepvaartmaatschappijen kunnen als gevolg van de verhoogde risico’s een andere prijs berekenen voor hun diensten. Dit heeft vervolgens een weerslag op de productiekosten van ondernemers en ten slotte op de prijzen in de winkels en prijzen van onze exportproducten. Hierdoor gaat de kleine concurrentiepositie die Suriname op de wereldmarkt nu al moeilijk behouden kan, ook verloren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!