De regering heeft al een bedrag van SRD 175.000 vrijgemaakt voor de viering van 155 jaar Keti Koti op zondag 1 juli. Dit deelde Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale Commissie voor de Herdenking van de Jubileumjaren 2018, gisteren mee op een persconferentie. Hoewel er nog een totale begroting voor de viering van de andere hoogtijdagen dit jaar moet komen, benadrukte Herrenberg dat de commissie rekening houdt met de economische situatie van het land en hierdoor niet onnodig grote uitgaven wil doen. “De druk wordt niet alleen op de overheid gelaten, maar wij gaan sponsoring zoeken bij de parastatale bedrijven, goudbedrijven en andere grote bedrijven. Die verdienen het echte geld in het land en wij vinden dat die ook wat kunnen bijdragen”, aldus de commissievoorzitter. Herrenberg voerde aan dat de Staat ditmaal geen extra middelen hoeft uit te geven voor de schoonmaak van de binnenstad, omdat dit reeds bij de komst van president Ram Nath Kovind uit India is gedaan. Daarnaast zijn enkele dienstverleners bereid om hun geld achteraf te ontvangen. De werkelijke totale kosten van de Keti Koti-viering zullen in een later stadium bekend worden gemaakt. Hoewel maandag 2 juli dit jaar is uitgeroepen tot een nationale vrije dag, benadrukte Herrenberg dat de daadwerkelijke herdenking met daaraan gekoppeld de activiteiten nog steeds gehouden zullen worden op zondag 1 juli. Het thema ‘Samen Met Elkaar’, afgekort SME, wordt dit jaar meegenomen bij de coördinatie van de landelijke activiteiten. “Uiteindelijk gaat het erom dat wij één natie vormen. Dat is de SME”, aldus Herrenberg
Plakkaat ‘Ston Broki’ ter herdenking alle slachtoffers slaventijd
De landelijke activiteiten vangen aan op zaterdag 30 juni omstreeks 17.00 uur bij Ston Broki aan de Waterkant. Hier zal een plakkaat worden onthuld ter herdenking van de meer dan 550.000 mensen die toen in 300 jaren tijd als slaven uit Afrika naar Suriname zijn overgebracht. “Wij willen deze keer al de mensen die gekomen zijn, onderweg overleden zijn, met een plakkaat herdenken”, stelde commissielid Marlon Powel, vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dit jaar geen kranslegging, maar ‘maripaboto’s’
Op zondag 1 juli zullen omstreeks 6.00 uur ’s ochtends 21 kanonschoten worden gelost bij het Fort Zeelandia als eerbetoon aan de gevallenen van de slavenperiode. Volgens commissievoorzitter Henk Herrenberg is dit een herhaling van dezelfde activiteit die tijdens de afschaffing op 1 juli 1863 werd gedaan. Tegelijkertijd zal in de Palmentuin een culturele activiteit worden gehouden, waarbij de Trio’s uit Tepu een gebed zullen houden. De traditie van kransen leggen bij de verschillende monumenten wordt dit jaar anders aangepakt. In plaats van kransen, zullen zogenaamde ‘maripaboto’s’ bij de monumenten van Mama Sranan, Baba en Mai, Kwaku en Ston Broki worden gelegd. Dit begint om 11.00 uur bij Mama Sranan. “Wij leggen altijd kransen bij dit soort hoogtijdagen bij bepaalde monumenten, maar Okomfo Fu Kondre heeft ons uitgelegd dat wij geen kransen, maar maripaboto’s moeten plaatsen. Wij leren steeds meer en in tijd zullen wij de herdenking op een perfecte wijze kunnen doen”, aldus Herrenberg.
Nationale manifestatie met optredens op Onafhankelijkheidsplein
Om 19.00 uur op 1 juli worden de activiteiten verschoven naar het Onafhankelijkheidsplein waar de nationale manifestatie zal worden gehouden. Hier zullen verschillende artiesten optreden. Het gaat om Keti Koti, maar de commissie gaat voor natievorming en dat betekent dat wij alle kleuren zullen zien tijdens het podiumprogramma. De gebruikelijke toespraak van president Desi Bouterse komt in de avond van 1 juli. Daarnaast zullen personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op verschillende gebieden, worden gedecoreerd.
Viering jubileumjaar
Na Keti Koti zal de focus vallen op 20 oktober, de herdenking van 165 jaar Chinese immigratie. Daarnaast zal de commissie ook focussen op Marrondag, Javaanse Immigratie, Dag der Inheemsen en aandacht besteden aan de Nederlandse boeren en mensen die gekomen zijn uit Madeira.
Faisel Rasoelbaks