Vroege signalering van drugsgebruik gaat merendeels mee met tijdig de symptomen/signalen van drugsgebruik te herkennen. Het gaat erom jongeren die eraan denken, handelen, en er al in zitten te beschermen. Een leerkracht vormt daarbij het verlengstuk van de opvoeding, sprak Urmilla Kalpoe, counselor Polikliniek Verslavingszorg, tijdens een sessie met leerkrachten rond drugspreventie en vroege signalering. “Een vroege signalering is belangrijk, omdat je in een vroeg stadium hulp kan bieden en kan voorkomen dat gebruik tot een ernstigere vorm van verslaving lijdt.” Er zijn diverse redenen waarom jongeren over gaan tot alcohol/drugsmisbruik waarvan de voornaamste reden is invloed van de vrienden. “De vriendenkring is een heel belangrijke factor in een tiener zijn of haar leven.” Volgens de counselor zorgt die drang om er ergens bij te horen, dat het kind goede factoren, maar vaak ook negatieve zaken zich eigen maakt. “Vandaar dat het belangrijk is onze jongeren te leren de juiste vrienden te kiezen. Een echte vriend is overigens iemand die het beste van je wil zien.”
Toename van marihuanagebruik
“Wat we tevens zien, is een toename van marihuana-, sigaret- en alcoholgebruik.” Dat zijn de ervaringen die het polikliniek verslavingszorg heeft ten aanzien van de aanmeldingen. Jongeren slaan zelf tabak over om gelijk met marihuana te beginnen. Het is vaak lastig om alcohol- en sigaretmisbruik te linken aan een bepaald gedragspatroon. Het is belangrijk te weten dat het signaleren van drugsmisbruik een apart proces is. Kalpoe zegt dat wanneer men signalen ziet, men gesprekken zal moeten voeren met het kind en de situatie toetsen. Dat er sprake is van misbruik van een bepaalde stof kan je niettemin merken aan het gedrag. Het gedrag kan zijn hyper, depressief, terugtrekkend, wegblijven van school of plotseling slechte cijfers krijgen. Wees in ieder geval voorzichtig bij het benaderen van jongeren en bij het bespreken van de zaak. Bij marihuanagebruik bij jongeren is er sprake van overlappende verschijnselen. Elk individu kan zijn eigen effecten vertonen. De een is heel vrolijk, maar de andere kan teruggetrokken zijn. Verder kan draaierigheid optreden, rode ogen, hartkloppingen, beverigheid, lichtschuw, maar het meest voorkomende zijn de ogen die rood worden. Gevolgen van alcoholgebruik zijn dronkenschap, black-out, risicogedrag, maar ook slaperig of suffig voelen.
Bevestigen van vermoeden
Als de vermoedens bevestigd zijn, zal de leerkracht stapsgewijs het vertrouwen van de leerling moeten winnen om het gesprek aan te gaan. Voorzichtigheid is geboden bij het aangaan van een gesprek. “Uw houding, woordkeus, mimiek, alles is belangrijk bij het aangaan van dit gesprek. Het is heel belangrijk het kind op een voorzichtige manier te benaderen. Vraag wat er aan de hand en niet beschuldigend of stigmatiserend praten”, aldus Kalpoe. Als de leerkracht overigens toch dit gesprek niet wil aangaan, kan deze het overdragen aan een collega of directie. Belangrijk is te signaleren en iets te doen.
NK