‘We gaan die schuld met benzine of bruine bonen terugbetalen,’ zegt politiek-analist Hardeo Ramadhin vastberaden aan Dagblad Suriname. Suriname heeft een kredietlijn van miljoenen USD van India aangeboden gekregen. Door de beleidsmakers wordt de indruk gewekt als zou dit bedrag niet terugbetaald moeten worden aan India. Dit is wel degelijk het geval. ‘De wereld is geen filantropische instelling,’ zegt Ramadhin. De aflossing van die kredietlijn zal op lang termijn plaatsvinden. ‘Niet ik, maar mijn kinderen gaan die schuld moeten aflossen.’ Middels allerlei foefjes wordt de schuld geincomporeerd in de prijs van levensmiddelen en ook benzine in de vorm van government take. De consument die zich niet ervan bewust is, is noodgedwongen om deze producten te kopen ondanks de prijsverhogingen.
China heeft grote belangen in Suriname
Het verbaast Ramadhin niet dat na het vertrek van de Indiase president uit Suriname, een aantal gestes is gedaan door China. De politiek analist zegt met klem niet discriminerend bezig te zijn, maar de geste door China, dit had hij al voorzien. ‘China heeft grote belangen in Suriname.’ Als voorbeeld somt hij op, slechts de ambtenarenklasse in Suriname. De overheid is de grootste werkgever met een aantal van bijkans 45.000 ambtenaren. Frappant is dat tegen eind van de maand wanneer de salarissen al zijn gestort, dit onbewust voor zeker 70 tot 75 % naar die bepaalde groep gaat. Het is geen fabel dat tegen eind van de maand de diverse supermarkten, kledingzaken en bepaalde eetzaken drukbezocht zijn.
Niemand gaat ontwikkeling voor ons brengen
Ramadhin zegt dat de beleidsmakers zich doordrongen moeten zijn van het feit dat ‘geen enkele buitenland ontwikkeling gaat brengen voor Suriname’. ‘We moeten het zelf doen.’ Maar hierbij is van groot belang dat er sprake moet zijn van een goede regering die niet corrupt is en het daadwerkelijk menen met de toekomst van de burgers en van het land. ‘Ze moeten een goede inborst hebben.’ Na 43 jaar Staatkundige onafhankelijkheid is het best wel hoog tijd dat het politiek getij zich keert en de eigen ontwikkeling zelf ter hand wordt genomen en geen bedelende hand wordt gehouden voor buitenlandse mogendheden, laat de politiek analist optekenen.
Blijven op het niveau van kuilen in straat
Ramadhin betreurt het ten zeerste dat Suriname al 43 jaar lang blijft steken op het niveau van kuilen in weg, kapotte straten en niet opgehaalde trenzen. De echte ontwikkeling komt maar niet op gang. Terwijl landen in de wereld als Singapore en India die ook een kolonie zijn geweest, dit niveau allang voorbij gepasseerd hebben. ‘Ze zijn een wereldmogendheid aan het worden, terwijl zij eens ook een kolonie waren als ons. Zij zijn ook uitgebuit in die periode, niet wij alleen.’ Ook is het een feit dat deze landen niet een handjevol inwoners heeft van bijkans een half miljoen maar miljarden aan inwoners moeten voeden. ‘Maar ja, als wij maar paketten als aalmoes van de overheid blijven krijgen, gaan we ook niet vooruit op deze manier.’
Asha Gajadien-Bhagwat