Sham Binda: “Minister Getrouw behoort te weten dat criminaliteit niet overnight is ontstaan”

Sham Binda
Sham Binda
De minister van Justitie en Politie (Juspol), Stuart Getrouw, heeft onlangs laten blijken dat hij nog geloof hecht in het concept van president Desi Bouterse: woningen zonder dievenijzers. Het is opmerkelijk dat de zesde minister op dit ministerie, onder het bewind van Bouterse, eveneens hetzelfde liedje predikt net als zijn voorgangers. De vraag blijft echter of deze nobele gedachte daadwerkelijk gepraktiseerd kan worden onder de huidige omstandigheden in Suriname. Voor Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is het totaal niet verbazingwekkend dat Getrouw ook hetzelfde oude liedje zingt voor het volk.
“De voorgangers van deze minister hadden ook hetzelfde gezegd, maar uiteindelijk is niets ervan terechtgekomen. Het is een populistisch geklets, omdat de minister geen ander verhaal heeft naar de samenleving toe. Ik geloof iets pas wanneer er bij de woorden ook daden worden toegevoegd”, beklemtoont Binda in gesprek met Dagblad Suriname. Tot nog toe heeft hij geen noemenswaardige activiteiten gemerkt vanuit Juspol om de alsmaar toenemende criminaliteit terug te dringen. Hij stelt dat de criminaliteit niet overnight is ontstaan; er moet een ‘oorzaak-bestrijdingsapproach’ komen in plaats van slechts de gevolgen aan te pakken. “Overal waar armoede zijn intrede doet, krijg je een stijging van de criminaliteit.” Om de criminaliteit te bestrijden, moet dus eerst de armoede onder de loep genomen worden. Dit is waarop Getrouw zich moet focussen. “Alleen dan kunnen we over huizen dromen zonder dievenijzers.”
Het Save City Project van de autoriteiten, waarbij er overal in het stadscentrum camera’s geplaatst zouden worden in het laatste kwartaal van 2017, is compleet in een doofpot gestopt. “Hoe moeten we dan de wazige droom van de minister geloven?” Binda ziet thans 4 zorgwekkende elementen die de overhand hebben genomen in Suriname: sekswellust, ongebreidelde gokverslaving, drugshandel en witwasserij. “Met deze 4 pilaren van de economie, hoe moeten we geen criminaliteit verwachten?” Recentelijk heeft het Korps Politie Suriname (KPS) geconstateerd dat het aantal diefstallen en berovingen ietwat is gedaald. Voor Binda is dit absoluut geen reden om in een hoerastemming te verkeren. “Stel als er in een bepaalde maand sprake zou zijn van 100 berovingen, welke met 5 is afgenomen, moet je dan blij zijn? Het gaat om het veiligheidsgevoel van de mensen en niet om de statistieken”, aldus Binda.
KSR

error: Kopiëren mag niet!