Met algemene 38 stemmen heeft De Nationale Assemblee (DNA) dinsdag groenlicht gegeven aan het Parijs Akkoord, een internationaal verdrag waarin landen hebben afgesproken om de opwarming van de aarde terug te brengen naar 1,5 graad Celsius. In het verdrag is ook opgenomen dat de rijke landen zich committeren aan het financieel ondersteunen van de ontwikkelingslanden om hun eigen CO2-uitstoot terug te brengen. De resultaten van dit akkoord moeten in 2020 al merkbaar zijn. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, die breedvoerig is ingegaan op de verschillende vragen die door het college zijn gesteld, benadrukte dat met deze goedkeuring een batterij aan landen gereed zullen staan om Suriname te hulp te schieten indien het gedreigde noorden van Paramaribo inderdaad door de zeespiegelstijging over enkele jaren onder water loopt. “Vanwege het feit dat wij een gezamenlijke commitering maken op internationaal niveau. 60 tot 80% van de economie van Suriname is afhankelijk van activiteiten in laag gelegen gebieden”, stelde de Buza-minister. Volgens de bewindsvrouw is de ontwikkelingsstrategie van Suriname inzake milieu en klimaatverandering zodanig geformuleerd en geïmplementeerd dat aan de ene kan gewerkt wordt aan het matigen van de CO2 uitstoot en aan de andere kant aanpassingen worden gepleegd om het hoofd te kunnen bieden aan het veranderend klimaat. Met de goedkeuring van dit wetsontwerp moet de toegang tot fondsen en nieuwe samenwerkingsvormen tastbare vormen krijgen.
Verschillende plannen uitgevoerd inzake klimaatsverandering
In de afgelopen periode zijn volgens haar verscheidene plannen ontwikkeld en uitgevoerd inzake klimaatverandering. Met name het klimaatactieplan 2008-2013 gericht op het kustgebied en het district Wanica en nu in werking het Surinaams nationaal plan voor beleid, strategie en actie inzake klimaatverandering voor de periode 2014-2021. Voornoemd document wordt thans geactualiseerd en zal te zijner tijd aan het parlement worden aangeboden. Hierbij wordt een duidelijk stappenplan aangeboden ter opvoering van klimaatweerbaarheid en het doen benutten van de mogelijkheden voor climate-compatible development alsook het gericht aantrekken van klimaatfinanciering. Voorts is onder het ‘Japan-Caricom climate change programma 2016-2018’ een nationaal adaptieplan geadopteerd.
Milieu gerelateerde aangelegenheden vereisen nationale aanpak
Milieu gerelateerde aangelegenheden genieten volgens de minister grote commitering vanuit de regering en vereisten een nationale aanpak. In aansluiting hierop is op het kabinet van de president een speciale unit die de coördinatie van het dossier ter hand neemt in nauw overleg met alle desbetreffende instanties en stakeholders teneinde gedegen inhoud te geven aan de vierde pijler van het ontwikkelingsplan 2017-2021. Dit is geen novum voor Suriname, omdat landen vanwege het groot belang van deze kwestie kiezen de nationale coördinatie van het milieu te tillen naar het niveau van het staatshoofd.