In het kader van de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel op 26 juni heeft het Uitvoerend Bureau van de Nationale Antidrugsraad (Bureau NAR) een trainingsdag gehouden voor leerkrachten in Stibula. Middels deze trainingsdag wenst het bureau de leerkrachten niet alleen te verrijken met informatie over de gevaren van drugs, maar is er ook specifiek aandacht besteed aan vroege signalering van drugsgebruik en hebben de leerkrachten handvaten meekregen hoe hiermee om te gaan. Stibula-coördinator Wilgo Koster stelde dat het goed is om als buurtorganisatie op dit gebied samen te werken met de leerkracht. “We hebben aan het begin van het schooljaar reeds met leerkrachten en Inspectie gekeken naar het fenomeen drugs”, zegt hij. De buurtcoördinator is stilgestaan bij de huidige situatie op Latour. “We zijn soms geconfronteerd met bepaalde zaken van leerlingen of kinderen in de buurt, waarvan gezegd kan worden dat deze er niet goed uitziet. In Suriname hebben we een gedrag, waarbij we doen alsof we niets hebben gezien. Echter zien we dat drugsgebruik onder jongeren aan het toenemen is en dat men niet meer actief wil deelnemen aan het herkennen van de signalen.”
Drugsgebruik jongeren geen ver-van-mijn-bed-show
Koster geeft vervolgens zijn relaas over de ernst van de zaak. Hij werd een keertje 3.00 uur in de ochtend wakker gebeld, omdat een toerbus een groepje jongeren had afgezet op Latour. Deze jongeren hebben in de ochtenduren vernielingen toegebracht aan het gebouw, omdat zijn kennelijk onder invloed waren. Volgens Koster is het zo dat wanneer je dit soort zaken waarneemt, het duidelijk is dat we weer moeten overgaan tot het bewapenen van onze jongeren. “We moeten met onze jongeren blijven praten, wat ook de taak is van de leerkracht. Weet u hoeveel kinderen nog rondlopen in het gebied die niet meer naar school gaan, want scholen willen ze niet. Deze zaken zijn een niet meer ver-van-mijn-bed-show.” De buurtcoördinator verduidelijkt dat dit zich niet alleen op Latour voordoet, maar veel verder rijkt. “Toen wij bijvoorbeeld een informatiesessie hadden op de school te Dijkveld hebben de kinderen zelf bepaalde informatie verstrekt, wat aangeeft hoe erg de situatie is. We hopen met deze training de leerkracht de nodige handvaten te geven, waardoor deze durft te reageren wanneer hij bepaalde zaken herkent bij kinderen”, aldus Koster.
Goed luisteren
NAR-lid Denise Blinker en directeur van Stichting Liefdevolle Handen geeft aan dat het bureau NAR niet alleen belast was met de training op Stibula gisteren, maar dat het in verband met de Wereld Antidrugsdag een aantal activiteiten heeft ontplooid. De activiteiten, die op 1 juni van start gingen met een infosessie op O.S. Dijkveld, zijn een hele maand gaande. Er zijn onder andere sportactiviteiten ontplooid samen met voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast zijn er ook trainingen geweest voor leerkrachten en activiteiten binnen en buiten Paramaribo. “We zien in ons land een zekere mate aan verval als het gaat om criminaliteit. Vele van deze zaken zijn drugsgerelateerd. Het thema van het jaar richt zich op eerst te luisteren (First Listen). Het is bijzonder dat we als mens eerst goed luisteren, voordat we reageren en zaken goed evalueren”, geeft Blinker aan. Met deze training werd de eerste Antidrugsmaand afgesloten.
NK