6 studenten naar Den Haag voor praktijkkennis VN

Frontfoto 1“Onze studenten moeten meer weten. Je praat erover, maar je ziet het alleen op de televisie. Je moet de praktijk dichterbij de studenten, of de studenten dichterbij de praktijk brengen.” Zo spreekt docent Mirjam Lieuw Kie Song in voorbereiding op een nieuwe uitdaging voor enkele van haar studenten. Zes studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) nemen van 15 tot en met 22 juli deel aan de Europeaan International Model United Nations (Teimun). Het zijn allen studenten van de Juridische Faculteit. De Teimun is een conferentie die wordt gehouden in Den Haag voor studenten van over de hele wereld. De conferentie zorgt voor een goede balans tussen een professionele sfeer en sociale interactie tussen de afgevaardigden. Als gevolg hiervan is Teimun een zeer goed startpunt voor MUN’ers, richting hun carrières.
10 jaren niet meegedaan
De universiteit heeft al bijkans 10 jaren niet meegedaan aan deze conferentie. Er was automatisch een hoop werk op pad gelegd. “Het is veel werk. Het begint al bij het selecteren van studenten, de goedkeuring, trainingen, fundraising, sponseringen aanvragen en zelfs studenten meekrijgen/motiveren om mee te doen”, stelt Lieuw Kie Song. In het collegejaar 2008-2009 heeft Shaiesta Nabibaks als student deelgenomen aan deze conferentie. Zij is sinds december 2017 als docent verbonden aan de Adekus. Het viel haar op dat sinds haar batch er geen enkel batch meer naar de conferentie is geweest. “De participatie had mij geïnspireerd om Internationaal Recht te studeren. Wij hebben zoveel studenten die capabel zijn, maar zonder mogelijkheden om de praktijk te zien”, stelt de docent.
Teimun
Teimun brengt jonge, ambitieuze visionairs van over de hele wereld bij elkaar. Die komen uiteindelijk met nieuwe ideeën en nieuwe oplossingen om internationale idealen en nationale belangen te stroomlijnen. Het is een simulatie van alle hoofdorganen van de Verenigde Naties. De studenten proeven gewoon hoe het zal zijn als zij straks zijn afgestudeerd en bijvoorbeeld bij de VN werken. “Het is een unieke kans. De studenten doen praktijkervaring op. Daarnaast geeft dit ook bekendheid aan de universiteit. Onze AdeKUS is straks 50 jaar. Het is heel mooi als het ons zou lukken om de universiteit, maar vooral het land uit te dragen”, stelt Lieuw Kie Song.
Selectie
De studenten zijn geselecteerd aan de hand van de lijst van de decaan (top studenten). Er is gekeken naar de kwaliteiten (kennis en kunde) om deel te kunnen nemen aan de selectieronde. Studenten hebben daarnaast een paper moeten schrijven. Zij zijn ook gescreend op hun kennis van de Engelse taal. Uiteindelijk kwamen 6 uit de bus.
Uitdaging
De uitdaging eindigde niet daar. Vele sponseringsaanvragen van de studenten zijn afgewezen. De studenten zijn niet bij de pakken blijven neerzitten. De groep is vervolgens zelf aan de slag gegaan. “Zij gaan met kleurkaarten in de felle zon door de Tourtonnelaan. Dat is niet niks. Het was voor sommige van hen ook een mindshift. Sommigen moeten nu ook voor het eerst een business draaien (hoe verkoop je iets/ hoe bepaal je een prijs/wat is de opbrengt of wat is de winst). Dat geld komt niet zomaar. Je moet ervoor werken”, vertelt Lieuw Kie Song.
Institutionaliseren
Deze activiteit van de studenten is ad hoc opgestart. Volgens Lieuw Kie Song zal er werk van worden gemaakt om in ieder geval het proces te institutionaliseren. “Zo gauw je dit kunt institutionaliseren, kun je ook anticiperen op wat er in de toekomst komt. Je kunt in de toekomst dan sponsoraanvragen van tevoren uitzetten. Je kunt heel het jaar door fundraisen, waardoor dit aan het eind geen stress oplevert. Als wij dit tot een terugkerend iets willen maken, dan moeten wij het institutionaliseren”, stelt de docent. De studenten zitten nog met een tekort aan financiën voor transport en accommodatie in Nederland. Zij kijken nog uit naar mogelijkheden om dit deel te dekken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!