Naar aanleiding van diverse berichten via (social) media m.b.t. de presidentiele receptie in KKF op woensdag 20 juni jl. en waarbij door Christelijke organisaties de instructie was gegeven deze niet bij te wonen aangezien Hindoestanen hun voedsel voor het bereiden en servering opofferen (halal) aan hun goden, wensen het hoofdbestuur en de Priesterraad van de Vereniging Shrí Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname middels dit persbericht alle misverstanden, troebelheden en vaagheden hieromtrent weg te werken.
Ook regarderende de yoga-sessie in het KKF-gebouw van donderdag 21 juni jl., waarbij wederom door Christelijke geestelijken en instituten de oproep werd gedaan aan (Christelijke) scholieren en anderen om deze niet bij te wonen vanwege het feit dat yoga satanisme, occultisme en afgoderij zou zijn, wilt de Mahá Sabhá deze fundamentele onjuistheden ecarteren.
Met betrekking tot de eerste oproep van 20 juni jl. wilt de Mahá Sabhá kort zijn. In geen enkel heilig boek van de Shrí Sanátan Dharm komt het woord ‘halal’ voor, waardoor het onbegrijpelijk is waarom dit woord is gebezigd . Ook moet duidelijk zijn dat er nog steeds slechts één Almachtige is die zich in verschillende gedaantes (goden) manifesteert.
Verder werd op 11 december 2014 op voorstel van de premier van de Republiek India, Zijne Excellentie Narendre Modi o.b.v. een resolutie in een generale assemblee van de Verenigde Naties met het hoogste aantal uitgebrachte stemmen ooit van 177 landen, 21 juni uitgeroepen tot de internationale dag van de Yoga. Al deze landen hebben uiteraard de relevantie van Yoga ingezien en ervaren waardoor ook aan de belangrijkste doelen van de U.N. n.l. de bevordering van wereldgezondheid, harmonie en vrede meer gestalte gegeven kon worden.
Het woord “yoga” is afgeleid van het Sankriet woord ‘yuj’ dat verbinding betekent; verbinding tussen lichaam en geest . Yoga is een combinatie van fysieke- en mentale oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. Het is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en ziel, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren. In het leven van de moderne mens is de balans tussen lichaam en ziel vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Het gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent; in je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Yoga heeft dus niets te maken met een religie of godsdienst. Immers, het Hindoeïsme is geen religie of godsdienst maar een levenswijze, wat dus betekent dat het beoefenen van yoga niet pretendeert dat de beoefenaar automatisch een Hindoe is geworden.
Suriname is een unicum op de wereld waar mensen met verschillende bevolkingsgroepen, geloofsovertuigingen, tradities en culturen totnogtoe in vrede en harmonie met elkaar leven. Wij hebben als natie hard hieraan gewerkt en zijn langzamerhand één familie geworden en moeten ons geliefd Suriname naar grotere hoogten verheffen. Laten wij deze grootste rijkdom niet verkwisten. Wij hebben elk het recht om onze eigen mening te hebben maar laten wij ons eerst goed verdiepen in de ware filosofie van elkanders leefwijze, godsdienst, cultuur etc. alvorens publiekelijk (verkeerde) insinuaties te doen. De Vereniging Shrí Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname spreekt de hoop uit dat wij in ons geliefd Suriname voor eeuwig vredig met elkaar als broeders en zusters mogen leven. De filosoof RamaKrishna (1836-1886) heeft ooit eens gezegd; “Weten leidt tot eenheid, en onwetendheid tot verscheidenheid. Ge zult kunnen doen, wat ge wilt, nadat ge de kennis van Het Ene tot de uwe gemaakt hebt”.