De verloedering binnen de samenleving is volgens Victor Jones, bestuurslid van de Feydrasie Fu Afrikan Srananman (FFAS), te merken. “Wij zijn nog niet op het niveau van bewustzijn, zoals het wezen moet. Men staat soms op, het is 1 juli, en we gaan feest vieren. Wij vieren feest, maar bezinnen wij ook? Wat heeft zich voltrokken? Wat heeft het voor mij gebracht? Wat zegt het mij? Wij moeten bezinnen, herdenken, en dan mag er ruimte zijn voor vieren”, stelt Jones.
Op 1 juli 2018 herdenkt de wereld 155 jaar afschaffing van de slavernij (Keti-Koti). De FFAS is wederom van plan de dag van 1 juli te herdenken. Jones vertelt aan Dagblad Suriname dat 155 jaar verder het belangrijk is dat de dag zowel herdacht als gevierd wordt. De Krioro Wiki is afgelopen zondag gesloten. Dit was een week, waarbij diverse organisaties, met behoud van hun eigen identiteit, een gemeenschappelijk programma uitzetten. De Federatie heeft op 1 juli haar traditionele activiteit, kranslegging bij het monument van Kwakoe. Dit doet zij al 22 jaar, vanaf haar bestaan.
Het belang
Vanwege de afschaffing van de slavernij is de weg geopend voor de overige groepen om zich in Suriname te vestigen. “Dit is niet belangrijk voor alleen zij die geleden hebben onder slavernij, maar ook voor de overige groepen voor wie de weg geopend was”, stelt Jones.
De jeugd
Een van de rijkdommen in Suriname is dat hoogtijdagen gezamenlijk gevierd worden. Alleen maar het feit dat de jeugd vanaf het lager onderwijs al de hoogtijdagen samen kan vieren, betekent volgens Jones dat er aandacht aan besteed wordt. “Niet 100% van de groep zal het meenemen, maar als steeds 40% van de groep hiervan bewust wordt, zijn wij op de goede weg”, stelt het bestuurslid.
Geschiedenis
De geschiedenis is geschreven vanuit een bepaald optiek van de kolonisator. Uit nadere onderzoekingen is volgens Jones begrepen dat de geschiedenis ons verkeerd is voorgehouden. Vandaar dat de federatie ook voorstander is van het herschrijven van de geschiedenis. Op een gegeven moment moeten de Surinaamse helden hun verdiende plek krijgen. De federatie is niet cultuurgericht. Er zijn verschillende organisaties die zich op hetzelfde veld richten, maar met andere aandachtspunten. De FFAS richt zich meer op het gebied van onderzoek naar de helden van Suriname.
Kavish Ganesh