De oppositiepartijen VHP, NPS, Abop en DOE eisen middels een interpellatievoorstel aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de regering zo snel als mogelijk uit te nodigen om uitleg in De Nationale Assemblee te geven over het incorporeren van het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) op 1 oktober 2018. Volgens een brief van onderwijsminister Lilian Ferrier mag het IOL het komende schooljaar daarom geen nieuwe studenten inschrijven. De oppositie vindt dat de transformatie en de diverse processen hierbij onduidelijk zijn. “De werkwijze van deze regering is één waarbij men steeds ondoordacht te werk gaat. Achteraf pas blijkt dat zij geen rekening heeft gehouden met bepaalde zaken, waardoor nog grotere problemen ontstaan. Dat willen wij voorkomen”, zegt assembleelid Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. De parlementariër voert aan dat de abrupte en late bekendmaking van de bewindsvrouw een onzekere situatie bij zowel huidige studerende studenten op het IOL als toekomstige studenten van het instituut heeft veroorzaakt. “De bestaande studenten weten niet waar zij aan toe zijn. Hoe zal de afbouw en het inlassen van een overgangsperiode van de huidige IOL-opleidingen plaatsvinden? Wat zullen de nieuwe toelatingsvoorwaarden zijn voor havo- en Kweekschool-afgestudeerden? Wat zal met de rechtspositie en de bezoldiging van het IOL-personeel gebeuren? De toekomstige rol, functies, status van de diploma’s en beloning van tot heden IOL-afgestudeerden zijn niet bekend. Er is te weinig voorbereidingstijd om dit besluit bij de start van het nieuw collegejaar 2018-2019 uit te voeren. Kortom, er zijn te veel onduidelijkheden en de regering is verplicht ons goed te informeren”, stelt de politicus.
Universiteit al jaren niet in staat bestaande opleidingen te financieren
In het interpellatievoorstel wordt gesteld dat de impact van deze nieuwe opleidingen voor de Adekus niet bekend zijn, terwijl het geen geheim is dat de universiteit al jaren niet in staat is bestaande opleidingen te financieren en het onderwijs- en onderzoekniveau te handhaven. “Zei kampt al enige jaren met enorm management-, operationele en financiële problemen inclusief een slechte infrastructuur. De wet en regelgeving van de nieuwe universitaire lerarenopleidingen en de afbouw van de huidige IOL-opleiding zijn niet duidelijk.” De interpellanten vinden dat de professionele opleidingen zoals muziek en sport en academische opleidingen voor wiskunde, natuurkunde en biologie nodig zijn voor diverse lagen van scholen in Suriname.
Informatie over huidige situatie op IOL
Het interpellatievoorstel is naast Gajadien (VHP) ook ondertekend door Riad Nurmohamed (VHP), Marinus Bee (Abop), Diana Pokie (Abop), Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE). De interpellanten vinden dat de regering ook uitgebreid moet ingaan op het onderzoeksrapport van de presidentiële commissie uit 2017 en de huidige situatie op het IOL zoals niet afgeronde gebouwen, management en financiële overzichten. Daarnaast moet ook duidelijkheid komen over het transformatieplan, wet en regelgeving, budget, managementaspecten en het plan van aanpak tussen nu en de start van de nieuwe opleidingen in 2018.
Faisel Rasoelbaks