Dew Sharman: “Gemiddeld rond de 100 tot 120 zelfdodingen jaarlijks”

MCC-bestuurslid Dew Sharman
MCC-bestuurslid Dew Sharman
Het aantal zelfmoordgevallen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 blijkt uit de recente statistieken van de politie dit jaar opvallend genoeg te zijn gestegen van 19 naar 25 gevallen. “Gemiddeld maken rond de 100 tot 120 mensen jaarlijks middels zelfdoding een einde aan hun leven, maar het aantal van de pogers, de mensen die de suïcidegevallen hebben overleefd, is 4 keer groter dan de geslaagde gevallen. Dat is heel zorgelijk”, zegt parlementariër en medicus Dew Sharman aan Dagblad Suriname. Als bestuurslid (ondervoorzitter) en arts bij de Mind Console Centre (MCC), een ngo die zich bezighoudt met de preventie van sociaalmaatschappelijke problemen met als prioriteit preventie van suïcide, vindt hij dat deze cijfers een eyeopener moeten zijn voor beleidsmakers, die al jaren onvoldoende aandacht besteden aan de geestelijke gezondheidszorg. De weinig vrijgemaakte financiële middelen noemt hij in één woord: ‘verschrikkelijk’. De volksvertegenwoordiger vindt dat het nu hoog tijd wordt dat de overheid samen met organisaties die zich inzetten om zelfdoding te voorkomen, een brede nationale aanpak gaat ontwikkelen. “Er is een suïcideprogramma en er behoort een focalpoint van suïcide te zijn op het ministerie van volksgezondheid. Dit alles functioneert niet goed, waardoor je inderdaad cijfers krijgt die een stijgende trend zullen vertonen. Eigenlijk wordt hiermee aangegeven dat beleidsmakers deze dimensie van de gezondheidszorg niet als prioriteit achten. Wij vinden dat alle aspecten van de zorg evenveel aandacht moeten krijgen”, aldus de politicus.
Vrouwen grootste groep pogers
De groep van pogers die het overleeft en door de MCC wordt begeleid, typeert Sharman als ‘gigantisch groot’. Onder deze groep zijn er heel veel vrouwen. “Driekwart van ze zijn vrouwen die de poging wagen om aandacht te vragen voor een bepaald probleem”, benadrukt de MCC-ondervoorzitter. Hoewel de oorzaken hiervan multifactorieel zijn, kunnen sociale- en huiselijke omstandigheden, financiële problemen en relatieproblemen als de grootste redenen worden aangemerkt. “We zien vaak mensen die hun geld hebben vergokt, geld op een of andere manier kwijt zijn, ergens een lening hebben die zij niet kunnen terugbetalen. Complicaties in families en gezinnen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat deze mensen niet nog een keer vallen in dezelfde situatie. Wij doen ons best, maar kennelijk is dat niet voldoende. Vanwege de beperkte middelen en mogelijkheden die wij hebben, kunnen wij dus ook niet landelijk activiteiten ontplooien”, aldus Sharman.
Meer jonge mensen plegen zelfmoord
De volksvertegenwoordiger merkt ook op dat het veelal jonge mensen zijn die in het actieve deel van hun leven zijn en een bijdrage moeten leveren aan de economie van het land, die zichzelf van kant maken. “Jongeren die soms met dingen geconfronteerd worden, weten niet hoe zij daarmee moeten omgaan en weten niet hoe zij hulp moeten zoeken. Dan maken zij een einde aan hun leven”, aldus de politicus.
Innemen gramoxone en verhanging meest voorkomende vormen
Het innemen van landbouwchemicaliën zoals gramoxone wordt het meest gebruikt bij zelfdoding. Daarnaast zijn er ook veel gevallen waar de personen ervoor kiezen om zichzelf te verhangen. “Als je onze data zou vergelijken met andere delen van de wereld, schieten wij met de schouders omhoog. Dat zeg ik natuurlijk niet met trots.”
‘Wij proberen de mensen zoveel mogelijk tot andere gedachten te brengen’
MCC is een niet gouvernementele organisatie, maar krijgt enige ondersteuning vanuit de overheid. De dienstverlening is wel gratis. “Wij proberen de mensen zoveel mogelijk tot andere gedachten te brengen. Als er bijvoorbeeld een persoon komt en die praat en je ziet dat die ook een stukje begeleiding vanuit de pandit, moulvi of priester nodig heeft, dan proberen wij iemand in te schakelen om de patiënt te helpen. Wij hebben dus een heel holistische benadering. Wij proberen ook in hun thuissituatie waar mogelijk enige verandering te brengen om de mensen uit die acute situatie te lichten. Wij geven ze ook ademhalingsoefeningen. Wie openstaat voor yoga, dan doen wij ook wat yoga-oefeningen met ze om ze een beetje tot rust te brengen. De te moeilijke gevallen worden door de artsen wel gelijk doorgestuurd naar de psychiater”, aldus de MCC-ondervoorzitter.
Leiding en Jarikaba risicogebieden
Regio West Suriname noteert volgens de politie de hoogste stijging waar het aantal van 2 gestegen is naar 8. Regio West Suriname bestaat uit de gewesten Saramacca, Coronie en Nickerie, alsook het bestuursressort Kabalebo waaronder de Inheemse dorpen Apoera, Section en Washabo. Daarna volgt Regio Midden Suriname met een stijging van 4 gevallen. De ressorten Kwatta, Leiding 9A, Santodorp, Santo Boma, De Nieuwe Grond, Lelydorp, Houttuin en Domburg behoren tot Regio Midden Suriname. De enige dalingen zijn in Paramaribo en Oost. In Paramaribo is het aantal van 6 teruggegaan naar 4, terwijl in Oost het aantal van 2 terug is gegaan naar 0. Uit data-analyse van MCC blijkt volgens Sharman dat de gebieden te Leiding en Jarikaba als risicogebieden kunnen worden aangeduid. “Uit deze gebieden hebben wij vaker suïcidegevallen gehad, zowel pogers als plegers. Ook in het binnenland was het aan het toenemen. In Nickerie leek alles wel in rustig vaarwater te zijn, maar nu blijkt anders. Wij moeten wel rekening houden dat de politie niet altijd up-to-date is met deze data”, aldus de politicus.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!