Ongeveer 200 opnamen per jaar bij Verslavingszorg

In verband met Wereld Antidrugsdag op 26 juni heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname een opendag gehouden voor de ouders, opvoeders en het totale steunsysteem. (foto: Anil Ramkumar)
In verband met Wereld Antidrugsdag op 26 juni heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname een opendag gehouden voor de ouders, opvoeders en het totale steunsysteem. (foto: Anil Ramkumar)
“Er worden ongeveer 150 – 200 mensen per jaar voor begeleiding opgenomen op de polikliniek Verslavingszorg”, zegt Elfy Martodikromo, hoofdverantwoordelijke van deze afdeling. Verder zijn er nog de overige afdelingen waar mensen terecht kunnen voor hulp. Op 26 juni was het Wereld Antidrugsdag en in dat kader heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) een opendag gehouden voor de ouders, opvoeders en het totale steunsysteem. “Het steunsysteem is erbij betrokken, omdat mensen, niet alleen familie en ouders om zich heen hebben, maar ook anderen die ondersteuning bieden aan degenen die wensen te stoppen met drugsgebruik. Dat kunnen collega’s zijn, de werkgever of de religieuze leider”, zegt Martodikromo. De polikliniek Verslavingszorg is onderdeel van het PCS, dat een ‘cluster verslavingszorg’ heeft met 2 afdelingen, te weten de polikliniek Verslavingszorg zelf, waar mensen terecht kunnen voor voorlichting en preventie, maar ook voor de poliklinische begeleiding. “In dit geval gaan de mensen nog aan het werk, kinderen kunnen normaal naar school en komen ze in de counseling.” Daarnaast zijn er mensen met een ernstiger verslavingsprobleem, waarbij opname gewenst is. Die opname gebeurt dan in de detoxificatiekliniek. Dit is vergelijkbaar met een ziekenhuis waar er intensief gewerkt wordt aan verbetering en herstel van de verslaafde. De opname duurt ongeveer 6 weken.
Zaterdag waren zowel de afdeling Verslavingszorg, de detoxificatieafdeling alsook de nazorg aanwezig om de mensen voor te lichten. “De nazorg is heel erg belangrijk, want als je al jaren een verslavingsprobleem hebt, is de opname van 6 weken niet voldoende. Wij bieden mensen dus een natraject aan, waarbij de mensen zelf mogen aangeven hoe lang ze willen blijven. Verslaving is iets waar men nog een hele poos aan zichzelf zal moeten werken”, verklaart Martodikromo. Tenslotte werd er ook informatie verstrekt door de politie en wel de Narcoticabrigade, omdat het belangrijk is voor de ouders om te weten hoe drugsgebruik eruitziet. Vandaar dat het nodig is ouders op de hoogte te stellen hoe drugsgebruik bij hun kind en bepaalde drugssoorten te herkennen. Verder moet men de plekken ook herkennen in de buurt waar er drugs verkocht wordt.
“PCS is gebonden aan de opnamewet en moeten de mensen die opgenomen worden minimaal 18 jaar oud zijn. Maar er zijn jonge mensen, die zulke ernstige probleem hebben dat opname de enige oplossing is. Het is ook mogelijk dus jongeren onder 18 jaar op te nemen, maar onder strenge supervisie, want er moet ook voorzichtig omgegaan worden om 14-16-jarigen niet tussen volwassenen te plaatsen.”
Hoewel hulp geboden wordt, moet degene die het probleem hebben ook willen werken aan zichzelf. Dat is volgens het kliniekhoofd weer een probleem op zich, omdat de familie wel de hulp kan willen, maar als degene niet aan zichzelf wil werken dan krijg je dat ze gewoon buiten het programma doorgaan met drugsgebruik. “Wij willen zoveel als mogelijk mensen versterken dat ze het belang van herstel inzien. Herstel stopt niet bij opname maar gaat verder, vandaar dat de nazorg heel belangrijk is”, aldus de hoofdverantwoordelijke van de verslavingskliniek.
NK

error: Kopiëren mag niet!