Waar de meeste lijners na het afvallen bang voor zijn

1 LOCOMOTORIUS
1 LOCOMOTORIUS 2‘Aai boi, eindelijk zit ik weer op mijn ideaal gewicht. Van maatje 44 naar maatje 40.’ Tessa is super trots. Ze heeft het klaar gespeeld om met één ander crashdieet, 8 kilo af te vallen in 3 weken. Het is te hopen dat ze haar oude broeken niet heeft weg gegooid, want die zou ze binnenkort wel weer eens nodig kunnen hebben. Wat Tessa namelijk niet weet is dat de kans groot is dat ze over een tijdje niet meer past in haar nieuwe skinny jeans maatje 40. Om de eenvoudige reden dat ze een crash dieet heeft gevolgd. Een crash dieet is, kort gezegd, een dieet waarbij men extreem weinig calorieën binnenkrijgt.
Bij alles onder de 1500 calorieën kunnen we er in ieder geval wel vanuit gaan dat het gewoon te weinig is. Een crash dieet zorgt er inderdaad voor dat uw gewicht ‘crasht’: voor een tijdje valt men als een dolle af. En dat is geen wonder, want men hongert zichzelf in feite gewoon uit. Men beseft niet dat het gevaarlijk is. Tessa heeft door ondervoeding in principe schade toegebracht aan haar lichaam. Behalve dat Tessa te weinig essentiële voedingstoffen binnen heeft gekregen, heeft ze ook veel spiermassa verloren. Oei oei oei en dat is nou juist datgene dat niet gewenst is. Ze beseft nu nog niet hoe moeilijk het zal zijn om haar ‘slanke lijn’ te behouden. Té snel afvallen is niet goed. Hoe drastischer we afvallen, hoe minder kans we hebben om op gewicht te blijven. Dat komt onder andere doordat een streng dieet vaak erg afwijkt van de normale eetgewoontes. Na het crash dieet hebben de meeste mensen schoon genoeg van dat strenge lijnen en vallen de meeste mensen terug in dezelfde eetgewoontes die hen dik hebben gemaakt. We zouden verwachten dat mensen dan weer precies op hun oude gewicht uitkomen, maar helaas vergissen we ons vaak daarin. Want ook al gaat men niet méér eten dan voor het lijnen; men komt toch wél meer kilo’s aan. En dan dreigt datgene waar Tessa zich nog niet bewust van is. Datgene waar de meeste lijners bang voor zijn: het jojo-effect. Dat komt erop neer dat we eerst afvallen, en dan zwaarder worden dan we ooit waren, om vervolgens weer te gaan lijnen, met de kans om opnieuw extra aan te komen. Dat jojoën komt vooral doordat het lichaam tijdens een streng dieet anders leert omgaan met voeding; de stofwisseling past zich aan. Tijdens een crash dieet wordt voedsel minder snel verbrand, omdat het lichaam zuinig aan leert doen. En ná het dieet, als mensen weer evenveel gaan eten als daarvoor, gaat het lichaam hamsteren. Voor het geval er opnieuw zo’n karige periode aanbreekt.
U heeft grotere kans op blijvend succes als u op een rustige manier afvalt, omdat u dan goede eetgewoontes aanleert en de stofwisseling minder gaat schommelen. Extreem minder eten is niet slim, omdat u dan meer kans heeft op het jojo-effect. Gezond eten; dat is slim. Los van het gezond eten, is de belangrijkste sleutel tot succes: VEEL BEWEGEN. En met veel bewegen, bedoelen we ook echt veel. Minstens één tot anderhalf uur per dag. Elke activiteit is daarbij goed. Een salsaworkshop, kan bijvoorbeeld veel intensiever zijn dan een kleine wandeling. Variatie is het toverwoord om het bewegen ook vol te houden, anders wordt het saai en gooit u de handdoek in de ring. U moet u zelf ook uitdagen. Schaf desnoods wat handgewichtjes aan en ga daarmee een intervaltraining doen.
Bij wat intensiever bewegen gaat de verbranding naar een hoger peil en dat effect blijft nog enkele uren daarna meetbaar. Voor elke ex-lijner is het goed om de stofwisseling te blijven prikkelen. Uw stofwisseling omhoog brengen kunt u vergelijken met het toerental van uw auto naar een hoger niveau brengen. Uw stofwisseling naar zijn top jagen, doet u d.m.v. krachttraining. Dat is de oplossing. Kweek spiermassa en u zult merken dat u veel minder moeite zult hebben om uw ideaal gewicht te behouden. Al jaren begeleidt Locomotorius, mensen hierin. Velen zijn u voor gegaan. Ze voelen zich fitter, slapen beter en hebben meer lucht. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!