Ahilia Welles: “Transformatie IOL is haastig besluit”

Ahilia Welles
Ahilia Welles
Voor de onderwijsgevende en activist Ahilia Welles is de transformatie van de traditionele lerarenopleiding naar een universitaire opleiding een goede zaak. Echter is zij verbluft van de wijze hoe de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), Lilian Ferrier, dit wil aanpakken. In gesprek met Dagblad Suriname deelt Welles mee dat deze transformatie een onderdeel is van het herwaarderingsprogramma, waardoor alle onderwijsbonden reeds op de hoogte zijn over de veranderingen op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). De abrupte mededeling over de stopzetting van nieuwe inschrijvingen op het IOL is echter zorgwekkend. “Hoe wil je nu al een nieuw systeem introduceren, terwijl de financiële middelen niet aanwezig zijn? Ik sta wel achter het idee, maar niet achter de aanpak.”
Nieuwe leermethode basisonderwijs mislukt
Het basisonderwijs is eveneens het doelwit geworden van een nieuw concept met betrekking tot de nieuwe leermethode, welke al geruime tijd gestrand is in het derde leerjaar van de basisscholen. Zo is het basisexamen nog steeds niet aangepast aan de nieuwe leermethode. Het streven naar kwaliteitsverbetering is een nobele gedachte, echter moet de realiteit niet uit het oog verloren worden: voor elke transformatie is er kapitaal nodig met deskundige begeleiding gedurende het hele proces. “Als er uiteindelijk heel weinig geslaagden zijn, krijgen de leerkrachten de schuld.” Aangezien het systeem in het basisonderwijs niet succesvol is geïmplementeerd, verwondert Welles zich wat er van het IOL terecht zal komen.
Relevante actoren betrekken
Zij vraagt zich af als de minister overigens aandacht heeft besteed aan de IOL-studierichtingen, beeldende vorming en lichamelijke opvoeding, waar er meer nodig is dan alleen literatuur. “Hoe is men van plan dit te incorporeren op de universiteit? Zijn er voldoende gymzalen en lesmaterialen aanwezig?” Door het uitblijven van een gedegen voorbereiding voor de transformatie, stelt Welles dat de belangrijke actoren niet geconsulteerd zijn bij dit proces. “Als we plotseling horen dat er geen inschrijvingen meer zijn op het IOL, schrikt een ieder. Het studentenbestuur bijvoorbeeld moet goed geïnformeerd worden. Ook het bestuur van de universiteit en IOL moeten betrokken worden.”
Overgang van leerkracht naar wetenschapper
Een ander issue betreft de studenten, die reeds bezig zijn met een opleiding aan het IOL. Doorgaans hebben deze opleidingen een tijdsduur van 3 tot 4 jaren. “Wordt er wel rekening gehouden met deze studenten?” Net als het NPS-assembleelid is Welles eveneens van oordeel dat de studenten zich moeten verzetten tegen het ondoordacht besluit om reeds in dit stadium een halt toe te roepen aan nieuwe inschrijvingen op het IOL. “De universiteit leidt een student op tot wetenschapper, terwijl IOL een student opleidt tot leerkracht. Ik ben dus benieuwd hoe de minister ervoor zal zorgen dat dit gedeelte niet verloren gaat binnen de universiteit”, aldus Welles.
KSR

error: Kopiëren mag niet!