Voor Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is het staatsbezoek vanuit India een hoogtepunt voor Suriname. Alhoewel er reeds aangekondigd is dat er 9 overeenkomsten zijn getekend, is het nog steeds vaag in welk opzicht er sprake kan zijn van wederopbouw van Suriname. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert Binda dat onze lokale autoriteiten het niet eens nodig hebben geacht om het bedrijfsleven te betrekken bij de economische perspectieven voor Suriname. “Een leider van zo een groot land komt niet elke dag op bezoek, dus ik hoop dat de regering goed gebruik heeft gemaakt van deze gelegenheid. Wat er concreet bereikt zal worden, is niet doorgecommuniceerd met de samenleving. En dat neem ik de regering wel kwalijk; in het belang van politiek is er niet gesproken met het bedrijfsleven.”
Binda merkt op dat er teveel gefocust wordt op de creditlines die de autoriteiten in de wacht hebben gesleept. Hij zou het een geniaal idee vinden als de kennisoverdracht en het immigratiebeleid aan de orde waren geweest. “Behalve het bedrijfsleven zijn ook de leerinstituten niet betrokken bij dit gebeuren; het staatsbezoek is dus niet genoegzaam voorbereid voor wat betreft het overleg met de samenleving.” Het hier en daar opknappen van de woonwijken zal de grote problemen in het land bovendien niet verdoezelen, voert Binda aan. “We moeten ons bezighouden met zaken als kennisoverdracht en het migratiebeleid. We moeten onze deuren openstellen voor Indiërs, zodat we wat ontwikkeling binnen kunnen halen. In het verleden was er veel trammelant ontstaan om een visum te krijgen voor een beurs en om Indiase bedrijven naar Suriname te halen.”
Met de hoge kosten van SRD 7 miljoen die gepaard zijn gegaan met de komst van de Indiase delegatie, ruikt Binda corruptie. “Aan alles wat een feestelijk tintje heeft, wordt binnen de huidige regering bijzonder veel geld verkwist in plaats van te bezuinigen. Het staatsbezoek is heel belangrijk, maar die verantwoording over die SRD 7 miljoen moet wel volgen naar de samenleving toe.” Niet alleen het financieel plaatje is dus essentieel om een economische groei in Suriname te bevorderen, maar ook het wegwerken van allerlei barricades. Daarbij kan India, die over veel arbeidspotentieel beschikt, een positieve bijdrage leveren aan Suriname. Vandaag keert de Indiase president, Ram Nath Kovind, samen met de overige delegatie, bestaande uit 70 personen, terug naar India.
KSR