Plasticafval zorgt voor enorme milieuvervuiling
Stel je eens het volgende voor: een nieuwe wet wordt afgekondigd waarbij u voor het in bezit hebben van een plastic zak 4 jaren celstraf riskeert of voor US$ 40.000 een boete opgelegd kan krijgen. Vreemd? In ons geliefd Suriname klinkt dat zeker voor de meesten als science fiction. Menig plastic minnend gebruiker kan zich daar niets bij voorstellen. Toch is deze realiteit in Kenia. Wat een utopie leek, is Keniaanse beleidsmakers gelukt om het land om te zetten in een ware anti-plastic paradijs. Het produceren, verkopen of gebruiken van plastic zakken wordt bestraft met 4 jaren of een geldboete van US$ 40.000. Het doel is het verminderen van milieuvervuiling door plastic. Meer dan 40 landen, waaronder Frankrijk en Italië, hebben (deels) hun eenmalig gebruik van plasticzakken verboden of gekoppeld aan een belastingheffing. Kenia is dus geen uitzondering, maar wel een voorbeeld dat door stringent beleid het gebruik van plastic drastisch kan verminderen. Ontelbare voorbeelden kunnen genoemd worden welke schadelijke effecten plastic kan hebben. In de oceaan alleen al is plastic een bron van dramatische taferelen voor dieren, zoals zeeschildpadden die door verstikking om het leven komen. Ook dolfijnen en walvissen ondervinden nadelen door plastic die ze ongelukkigerwijs naar binnen krijgen en er uiteindelijk aan sterven.
Dat het tijd is om ook in Suriname aan vermindering van plastic te denken, beamen ook Rudi Balak, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), en de voorzitter van de Consumentenkring, Albert Alleyne.
“Het duurt jaren voordat plastic afbreekt, plastic zorgt voor een enorme milieuvervuiling. Daarom zijn wij voorstander van papieren zakken in plaats van plasticzakken”, zegt Balak. De voorzitter zegt verder dat wanneer mensen een grote zak gebruiken ze deze langer bewaren en daardoor vaker gebruiken. “De kleine goedkope zakken gooit men snel weg, waardoor we met veel plasticafval komen te zitten”, vervolgt Balak. Ook is de voorzitter van de VSW voorstander van het opleggen van een heffing voor het gebruik van plasticzakken.
Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt al in 2015 de eerste groene award te hebben uitgereikt aan Michi. “Michi haalt via statiegeld flessen terug”, zegt Alleyne. Ook Stichting Lust en Rust, de stichting die de oprichter is van Consumentenkring, stimuleert mensen om met een markttas in plaats van een plasticzakje boodschappen te doen. Alleyne refereert verder aan de Verenigde Naties, die heeft opgenomen dat iedereen recht heeft op een schoon milieu. “Maar dan moet de consument ook meewerken.” In die zin kan hij wel begrijpen dat Kenia de verantwoordelijkheid legt bij de producenten en gebruikers van plastic zakken middels forse straffen, al vindt hij die wel aan de hoge kant. Als tweede voorbeeld geeft Alleyne de Surinaamse Brouwerij, die ook een groene award ontving. “Het milieubeleid was van dien aard dat het gestimuleerd moest worden, het gevolg was dat vanaf toen de flessen tot aan huis opgehaald werden”, aldus Alleyne namens de Consumentenkring.