De Indiase president Ram Nath Kovind is samen met 70 andere hoogwaardigheidsbekleders dinsdag gearriveerd in Suriname. Voor dit kortstondig staatsbezoek van 3 dagen hebben de Surinaamse autoriteiten SRD 7 miljoen beschikbaar gesteld. Marlon Rozenblad, eigenaar van Culture Hair Studio, is nogal verbaasd dat een regering die structureel het liedje ‘moni no de’ heeft gezongen, vandaag in staat is om een andere president een koninklijke behandeling te geven. “De president van India wordt behandeld als de heilige misaja, terwijl instituten in Suriname moeten bedelen voor subsidie. Hoeveel kinderen zijn er in ons land die goed schoolmeubilair moeten ontberen? Hoeveel patiënten zijn er in ons land die aan hun lot zijn overgelaten vanwege de schaarste aan medicamenten? Hoeveel kindertehuizen zijn er die niet op tijd subsidie ontvangen?”, beklemtoont Rozenblad in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij is niet pessimistisch ingesteld over dit presidentieel bezoek, echter schept het wel zijn verbazing waarom er uitgerekend SRD 7 miljoen hieraan is besteed. “In India lopen er duizenden zwervende kinderen rond. India staat bovendien bekend als een land waar vrouwen zeer onveilig zijn en waar de sanitaire voorzieningen bedroevend zijn. In Suriname is de kloof tussen rijk en arm niet eens zo groot als in India. Natuurlijk is de Indiase delegatie welkom in Suriname, maar we moeten deze zaken niet uit het oog verliezen.” Gezien deze feiten, typeert Rozenblad Suriname als een gezegend land, waarin er structureel geïnvesteerd moet worden door de Surinaamse autoriteiten. “De regering zou zichzelf zegenen als het geld aan noodsituaties in Suriname was besteed.”
Volgens Rozenblad is het niet duidelijk welke toegevoegde waarde de Indiase president zal leveren voor Suriname, desalniettemin kijkt hij de kat uit de boom. “Ik heb begrepen dat de Indiase delegatie onder andere met veel kennis over de natuurgenezing is gekomen. Ik ben zelf ook een natuurgenezer, dus we zijn hoopvol gestemd. Maar als later blijkt dat de president van India geen toegevoegde waarde heeft kunnen leveren voor de Suriname samenleving, zal die investering van SRD 7 miljoen wel zwaar te betreuren zijn”, aldus Rozenblad.
KSR