Veilig landen op de luchthaven; ILS-systeem is een must!

1Veilig landen op de luchthaven ILS systeem is een must!.1Het ILS-systeem is een landingssysteem, waarbij de techniek het overneemt van de mens wanneer door slechte weersomstandigheden het zicht zo slecht is dat de piloot zijn toestel door middel van dit systeem aan de grond moet zetten. Suriname beschikt over een 23 jaar oud ILS-systeem, maar volgens Luchthaven-directeur Faisal Baarn is er recentelijk een nieuw ILS-landingsnavigatiesysteem gekocht dat eind juli 2018 in gebruik zal zijn.
Situaties zoals die vorige week in de media vermeld stond, waarbij een toestel van Caribbean Airlines tot driemaal toe tussen Trinidad en Suriname moest vliegen, omdat het vanwege dichte mist op de Johan Adolf Pengel luchthaven niet kon landen, moeten te allen tijde worden voorkomen. Het ILS-systeem had hier ingezet moeten worden, maar omdat het niet functioneerde, moest de piloot terugvliegen naar Trinidad.
Aan boord van deze vlucht zaten enkele prominenten, veelal bankdirecteuren, waaronder directeur Jim Bussaid van de Hakrinbank. ‘Een Instrument Landing System hoort bij een vliegveld, het is een must’, zegt de bankdirecteur. ‘Hoe maak je je aantrekkelijk voor vliegmaatschappijen? De overheid zou haar burgers moeten beschermen’, vervolgt hij. Verder geeft de directeur aan niet te kunnen begrijpen waarom het tot eind juli moet duren voordat het nieuwe ILS-systeem werkt. ‘Waarom niet 2 jaar terug?’ Een andere passagier voegt toe dat sommige passagiers de associatie maakten met 7 juni 1989, omdat die tragedie ook werd veroorzaakt door slechte weersomstandigheden.
Faisel Baarn geeft echter aan dat er tot eind juli wordt gewerkt met het VOR-systeem. Dit is een ander systeem dan het ILS-systeem. De systemen vullen elkaar wel aan, je hebt ze gezamenlijk nodig, echter is bekend dat het huidige ILS-systeem al ruim anderhalf jaar niet optimaal functioneert. Het VOR-systeem vangt dit dan op.

error: Kopiëren mag niet!