De vakcentrale C-47, ondersteund door een stuurgroep van 17 overheidsbonden, heeft gisteren middels de indiening van een petitie gisteren aandacht gevraagd voor de financiële problemen van het personeel bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Vanwege de verslechterde economische situatie vechten de mensen bij het ABS al zeker 2 jaar voor correctie op hun loon. De bond is vanaf 20 april in actie, maar tot nu toe is het gewenste resultaat niet bereikt. Gevraagd wordt dat de onderhandelingen met de regering per direct weer worden opgestart. “Het doet ons pijn en daarom keuren wij ten stelligste af dat verantwoordelijke autoriteiten alle pogingen van overleg uit de weg gaan. Dat heeft ons hier gebracht, omdat hier het huis is van de democratie, de volksvertegenwoordiging. Zij moeten nu erop toezien dat er inderdaad gehoor wordt gegeven aan de oproep en noden van het personeel van ABS”, zegt Dayanand Dwarka, bestuurslid van de Vakcentrale C-47, aan Dagblad Suriname. Hoewel er weinig terechtkomt van ingediende petities in de DNA, heeft Dwarka wel hoop dat deze zaak serieus zal worden bekeken. Hij is vooral blij dat DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons na de indiening van de petitie ook heeft toegegeven dat het gerechtvaardigd is dat werkers in dit land een stukje compensatie krijgen voor de gevolgen van de crisis na de enorme devaluatie van de SRD in 2016. Een overleg met de directie van het statistiekbedrijf heeft niets opgeleverd. Ook de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname heeft met haar poging tot bemiddeling geen succes geboekt. De Bemiddelingsraad heeft de bond terugverwezen naar de tafel, waarna tig brieven naar de minister van Financiën, als vertegenwoordiger van de Staat onder wie het ABS ressorteert zijn aangeschreven, ook zonder resultaat. Ook een spoedbrief naar vicepresident Ashwin Adhin heeft nul op het rekest van de vakcentrale opgeleverd.
ABS-personeel wordt gediscrimineerd
De bond van werknemers bij het Algemeen Bureau voor de statistiek (WOABS) heeft vanaf 2016 geen verhoging kunnen bewerkstelligen, terwijl de koopkracht met meer dan 70% achteruit is gegaan. Dwarka benadrukt dat hij toch een zekere mate van discriminatie ziet in de manier waarop de overheid omgaat met de personeelsleden van de ABS. Hij verwijst naar de toekenning van de koopkrachtversterking van meer dan SRD 500 aan overheidsambtenaren, terwijl het ABS-personeel, dat ook de gevolgen ervaart de enorme crisis, aan een kant is gelaten. Door deze acties zal over de maand mei geen inflatiecijfer uitkomen, met als gevolg een onjuist jaarinflatiecijfer. “Men neemt het niet uitkomen van statistieken niet serieus, terwijl het uitkomen van statistieken van enorm belang is voor het land. Als het de politie was, dan zou men dezelfde dag een oplossing hebben gevonden”, benadrukt Dwarka.
Confrontatie niet uitgesloten
Dwarka benadrukt dat het niet uitgesloten is dat indien dialoog mislukt en de regering op confrontatie uit is, de vakcentrale die confrontatie ook zal aangaan. Hij verwijst naar de ondersteuning van de 17 overheidsbonden, waarmee geprobeerd is een signaal te geven dat de vakcentrale wel een stukje solidariteit toont.
‘De mensen verarmen verder’
Het personeel heeft het in deze moeilijke economische situatie moeten stellen met een salaris dat hem nauwelijks in staat stelt het hoofd boven water te houden. “De prijzen in de winkels stijgen door en de mensen verarmen verder”, benadrukte C-47-voorman Robby Berenstein bij de overhandiging van de petitie aan DNA-voorzitter Jennifer Simons. Aangezien er totaal geen response komt vanuit de zijde van de regering is besloten om zich te wenden tot De Nationale Assemblee, die de regering ertoe moet drijven op de problemen hier op te lossen.
Faisel Rasoelbaks