Op maandag 4 juni hield Graciëlla Baasaron-Esajas haar afstudeerpresentatie over waste-to-energy voor het behalen van de Master of Science (MSc) titel. Waste to energy kan vrij vertaald worden als energie uit afval. De titel van haar afstudeerthesis luidt: “Waste-to-energy as a means for adequate urban planning and urban waste management”, met als ondertitel, “Energy recovery by incineration for future sustainable land development at and near Ornamibo”.
De kersverse master van de opleiding Urban Planning and Management aan de IGSR gebruikte als vertrekpunt van haar presentatie hoe er wordt omgegaan met ons afval. Als onderdeel van Urban Planning wordt gekeken naar hoe efficiënt en milieuvriendelijk het beschikbare land wordt gebruikt bij de afvalverwerking. Duurzaam afvalbeheer kan helpen bij de stadsontwikkeling. Een andere reden voor duurzaam afvalbeheer is het commerciële aspect. Er kunnen namelijk inkomsten hiermee worden gegenereerd. Bij het verbranden van afval ontstaat as, de as kan worden verkocht voor het aanleggen van wegen en kan ook dienen als opvullingsmateriaal.
In de huidige situatie te Ornamibo zijn de nadelen van afvalbeheer bodemverontreiniging, ongedierte en de ongezonde levenssituatie van bewoners.
Baasaron-Esajas geeft aan dat zij in waste-to-energie de oplossing ziet om een duurzaam systeem te ontwikkelen om energie op te wekken. Deze wijze van afvalverwerking zorgt ook voor een verhoging van de carbonproductie. Bovendien is dit sociaal acceptabeler, omdat het voor een gezondere omgeving zorgt. Een ander voordeel is dat het bij de winning meer energie oplevert.
De presentatie had als doelstelling om na te gaan of Ornamibo geschikt is voor het opzetten van een Energy Recovery Facility (ERF). Hiervoor zijn zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens gebruikt. Waste to energy door afvalverbranding levert efficiënter landgebruik op. Afval kan met een draaitrommeloven verbrand worden. De kosten hiervoor zijn geraamd op 70 miljoen US-dollars.
Op basis van de 5 districten, met name Paramaribo, Commewijne, Wanica, Para en Saramacca, die zijn meegenomen in dit onderzoek, is de uitkomst dat 99.000 ton afval verwerkt kan worden.
De uitkomst van het onderzoek van Baasaron-Esajas levert op dat Ornamibo voldoet aan de meeste criteria voor het opzetten van een energy recovery facility. Waste to energy is dan ook een concept dat zij aanbeveelt in haar conclusie om mee te nemen in de stadsplanning. Echter wijst Esajas er ook op dat de problemen op Ornamibo aangepakt dienen te worden, zoals bijvoorbeeld de afwezigheid van een dijk.