PLO: “Sahadew-Lall zorgt ervoor dat bushouders pinaren”

1“Sahadew-Lall zorgt ervoor dat bushouders pinaren”Het bestuur van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) schrijft de grote achterstand van de brandstofcompensatie toe aan slechts één persoon: Suraj Sahadew-Lall. Sahadew-Lall is thans voorzitter van de Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) en is vanaf 2016 actief om PLO te ontmantelen. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft PLO eveneens onder de loep genomen. “SBO komt ieder keer met een verhaal, terwijl hij niet goed geïnformeerd is. Het is de tegenpartij die het meest roet in het eten gooit. Wij waren al die tijd stil, maar nu is het teveel geworden. Om de uitlatingen van SBO vraagt het ministerie steeds aan onze financiële man, Robby Boedhoe, om verantwoording af te leggen. We zijn al 7 jaren belast met de uitbetaling van de brandstofcompensatie, maar plotseling krijgen we te horen dat het één en ander niet goed is”, benadrukt John Biffe, ondervoorzitter van PLO, tegenover Dagblad Suriname. Hij beweert dat PLO de medewerking wel verleent aan het ministerie, echter verwondert hij waarom het ministerie geen verantwoording vraagt aan hun eigen financiële administrateur/ medewerkers. “Als de directeur van Transport vindt dat bepaalde dingen niet in orde zijn, moeten de medewerkers ook aangesproken worden.” Het ministerie houdt zich namelijk ook bezig met de registratie en controle op de busvergunninghouders. “De schuld moet niet iedere keer gezocht worden bij PLO.” Zo kwam aan het licht dat de particuliere bushouders geen bewijs krijgen bij de herregistratie van de bussen.
Dagblad Suriname sprak eveneens met Boedhoe over de ontstane situatie. Hij deelde mee dat elke cheque die uitgeschreven wordt, verantwoord moet worden bij de overheid. “En dat kan een paar weken in beslag nemen. Medio juni hebben we voor het laatst verantwoording afgelegd, maar steeds wordt er naar andere dingen gevraagd. Zo heb ik laatst een brief gehad met 70 namen en 70 vragen. Van deze mensen vindt het ministerie dat de naam of het kentekennummer niet klopt. Die informatie kan je toch gemakkelijk vinden bij de afdeling Openbaar Vervoer?” Hij bevestigt dat de overheid bij elke betaling een vast bedrag overmaakt. SBO heeft vaker gesteld dat geen enkele bushouder uitgesloten wordt bij de overmaking van de brandstofcompensatie. Hierdoor rijst de vraag wat PLO met het restant van de brandstofcompensatie doet, als blijkt dat er bushouders zijn die hun bussen niet optimaal inzetten. “SBO kraait gewoon onzin uit via de media”, zegt Boedhoe vluchtig. Hij accentueert dat SBO eigen belangen nastreeft. “Wij betalen alleen aan hen uit die daadwerkelijk rijden. Als de betaling rechtstreeks via de overheid zou gaan, zou iedereen volledig uitbetaald worden. De overheid kijkt namelijk niet wie wel of niet rijdt. Daarom wil SBO dat de uitbetaling van de brandstofcompensatie niet in handen blijft van PLO.” Een PLO-controleur (woordvoerder) van de route Lijn 2 liet weten dat Sahadew-Lall zijn bus sedert eind januari 2018 niet meer heeft ingezet.
Aan Boedhoe werd de vraag gesteld of het gebruikelijk is als een vakbond zich bezighoudt met de uitbetaling van de brandstofcompensatie. Daarop reageerde hij als volgt: “We zijn geen vakbond, maar een belangenbehartigende organisatie. Dit zijn 2 aparte zaken. De overheid heeft ons destijds zelf gevraagd om de uitbetaling te verrichten. En wij hebben daarmee ingestemd in het belang van de bushouders. Als de overheid vandaag vindt dat het niet goed is, dan stopt het, maar ze moeten ons niet de schuld geven”, aldus Boedhoe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!