‘Ik heb nooit gerookt in mijn leven en ook nooit alcohol gedronken’, zegt het Abop-assembleelid Marinus Bee trots in gesprek met Dagblad Suriname. Donderdag is het Anti-Tabaksdag. Op deze dag wordt stilgestaan bij de gevolgen die roken met zich kan meebrengen voor personen, die graag een sigaretje opsteken. Bee prijst zich gelukkig dat hij vanaf kleine jongen door zijn ouders werd gewaarschuwd ‘dat roken en drinken slecht voor je gezondheid zijn.’ In zijn naaste omgeving werd hij ook niet geconfronteerd met iemand die graag een sigaret opsteekt. ‘Ik ben daarmee opgegroeid,’ vertelt Bee.
Passief roken even schadelijk
Bee is zich ervan bewust dat passief roken even schadelijk is als de actieve roker. Wanneer iemand een sigaretje rookt in zijn omgeving, schroomt hij er dan niet voor om deze personen te wijzen op de gevaren die roken allemaal met zich meebrengt voor zijn gezondheid. ‘Vaak genoeg zie ik omoe snesie, die staat te roken achter de kassa.’ En wanneer de politicus hem erop wijst, wordt dit beantwoord met het weggooien van het spul gevolgd door een ‘sorry.’ Maar Bee is zich er ook van bewust dat lang niet een ieder bereid is om zijn sigaret weg te gooien en simple sorry te zeggen, wanneer die gewezen wordt op zijn rookgedrag. Om een kleine ruzies te voorkomen, maakt Bee zich dan zelf uit de voeten naar een andere locatie waar hij geen gezondheidsrisico’s oploopt.
Anti-Tabakswet heeft positieve ontwikkelingen
Op 7 februari 2013 is de Anti-Tabakswet in het parlement met algemene 39 stemmen massaal aangenomen. Opmerkelijk is dat de politiek niet veel wetsontwerpen kent die massaal door het college aangenomen worden. Een van de aspecten die in dit wetsontwerp opgenomen stond, is het verbieden van roken op openbare plaatsen en aangelegenheden. Vijf jaren verder na aanname van deze wet en Bee ziet positieve veranderingen. Vooral het rookvrij verklaren van openbare ruimtes. Ook bepaalde vermakelijkheidsruimtes beschikken over een aparte rookcabine. De Anti-Tabakswet kan op zich beslist geen papieren tijger genoemd worden, legt de Abop-parlementariër de nadruk op. Het rookgedrag drastisch ombuigen, is onmogelijk in de realiteit. Dit betreft een ontwikkeling die geleidelijk aan zal plaatsvinden.
Asha Gajadien-Bhagwat