Advocaat Irvin Kanhai hield gisteren namens de verdachten Imro Themen, Iwan Krolis en Benny Brondenstein het pleidoo in het 8 decemberstrafproces. Tegen Krolis en Themen is vrijspraak geëist, terwijl Brondenstein een celstraf van 20 jaar riskeert. Kanhai vindt dat de namen van Krolis en Themen nooit op de verdachtenlijst hadden moeten staan en vroeg de Krijgsraad mee te gaan met de geëiste vrijspraak. De raadsman vroeg de rechtbank wel niet mee te gaan met de zware eis tegen Brondenstein, omdat naar zijn mening de auditeur-militair niet erin is geslaagd wettig en overtuigend bewijs te leveren dat deze verdachte medeverantwoordelijk is voor de dood van de vijftien slachtoffers. Zeven personen hebben bezwarende verklaringen tegen Brondenstein afgelegd. Hij is volgens deze getuigen gezien in Fort Zeelandia op 8 december en ook betrokken bij het bewaken van gevangenen. Een van deze getuigen was de ondertussen overleden Henk Venoaks die verklaarde Brondenstein op 9 december 1982 gezien te hebben tijdens een bespreking op Fort Zeelandia, nadat de 15 slachtoffers dood waren. Venoaks zei dat hij erbij gehaald is omdat het tot zijn werk behoorde om lijken te vervoeren en af te leggen. Kanhai legt weinig waarde aan deze getuigenverklaringen, omdat Brondenstein zelf verklaarde op 8 december gezagvoerder te zijn op de militaire boot S402, die maandenlang voor anker lag bij de Marinetrap. De verdachte ontkende dat hij samen met Bouterse en anderen moordplannen had gemaakt, maar in de ochtend van 9 december hooguit drie kwartier in het Fort te zijn geweest ‘om zaken te regelen’. Hij bevestigde op 7 december 1982 een 3 ton pick-up te hebben bestuurd naar de OP savanne, achter Zanderij, waar samen met de toenmalige bevelhebber Bouterse schietoefeningen zijn gehouden.
Raadsman De Bie vraagt uitstel
De enige verdachte voor wie nog gepleit moet worden, is Dick de Bie. Tegen hem is eerder ook vrijspraak geëist. Zijn raadsman, John Kraag, heeft in een brief de Krijgsraad om uitstel gevraagd. Hoewel de juiste reden voor zijn verzoek niet werd bekendgemaakt, werd deze zaak toch uitgesteld naar 25 juli. Kraag was niet aanwezig in de rechtszaal en heeft zich laten vertegenwoordigen door Kanhai. De Bie heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de moordplannen en de uitvoering daarvan. Hij was van 1981 tot 1983 als hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) verantwoordelijk voor het mediabeleid en de censuur bij de pers. Hij zou op 8 december in Fort Zeelandia zijn geweest en de gedwongen verklaringen van de journalisten Jozef Slagveer en André Kamperveen in Fort Zeelandia hebben opgenomen. De journalisten moesten een verklaring voorlezen waarin duidelijk moest worden dat zij met een tegencoup bezig waren. Zij bleken later samen met dertien andere mannen te zijn geëxecuteerd. Auditeur-militair Roy Elgin voerde aan dat geen wettig bewijs is geleverd dat De Bie betrokken was bij de moorden. Ook is niet gebleken dat hij adviseur was van toenmalige legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse. Volgens de militaire aanklager was De Bie puur vanwege zijn werk en functie als hoofd van de NVD, als voorlichtingsman van de regering, in het fort aanwezig.
Geen spoor van Kempes en Lewis
De zaken tegen Kempes en Lewis waren snel afgehandeld aangezien beide verdachten geen advocaten hebben en nooit op de strafzitting zijn verschenen. Tegen beide mannen is 20 jaar cel geëist. Hun huidige verblijfplaats is onbekend en hun dagvaarding werd daarom aangeplakt bij de ingang van de zittingszaal van het proces van de Krijgsraad op de militaire basis in Boxel. Er wordt aangenomen dat Lewis in Nederland woont. Kempes en Lewis hebben volgens het OM aandeel gehad in de moorden. Zij waren lijfwachten van de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse en worden als medeplegers van de moorden gerekend. Volgens getuigenverklaringen zouden beide mannen deel hebben van de vuurpeloton. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen zij dus bij verstek worden veroordeeld.
FR