Gezondheidsinfodag op Houttuin

Gezondheidsinfodag op HouttuinHet Alibaks Medisch Centrum (AMC) en de Sportvereniging Houttuin (SVH) organiseren op zaterdag 2 juni een gezondheidsdag op het Sportcomplex Houttuin. Onder andere metingen van je bloeddruk, suikergehalte, Body Mass Index (BMI) en CO2 in je bloed worden gedaan, alsook adviezen verstrekt over medicijnen en je gezondheid. Initiatiefnemer van deze activiteit is de medicus Galiel Alibaks. “Dit is onze tweede gezondheidsdag. De eerste was op 1 mei op het sportveld van Fitjoe te Tjon A Kietweg”, vertelt hij. “Patiënten kunnen bij de huisarts niet alle info krijgen over medicijnen of de gezondheidszorg, omdat het meestal heel erg druk is op de poli’s. De arts heeft dan weinig tijd per patiënt. Die informatie die de patiënt bij de huisarts niet kan krijgen, willen wij dan verstrekken op zo’n health check-dag. Ook bij de apotheek krijg je niet alle instructies hoe een medicijn te gebruiken. Alleen de dosering, maar verder niets over de bijwerkingen bijvoorbeeld. Dat willen we met de aanwezigen ook bespreken”, legt Alibaks de bedoeling van deze dag uit.
Medicijn geen oplossing
Alibaks geeft aan dat medicijnen niet de oplossing is voor een gezond leven. “Dat is preventie. In een vroeg stadium ontdekken van een te hoge bloeddruk, suikergehalte in je bloed of verslechterend nierfunctioneren. Dan kan je inspelen om erger te voorkomen. Niet pas dat je aan de dialyse moet, ga je naar de dokter. Dan is het te laat”, geeft hij aan.
Kleine bijdrage
Aan de check-ups is er een kleine bijdrage van SRD 20 per persoon verbonden. “Met deze bijdrage dekken we niet eens de kosten. Die zijn vele malen hoger. In feite moesten we rond de SRD 150 per persoon nemen om de kosten te dekken. Maar wij doen sociaal werk. We willen de minder draagkrachtigen tegemoetkomen. Er is armoede in dit land. Mensen kunnen niet eens in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien”, geeft Alibaks aan. Hij is ook bereid om door te gaan met andere organisaties om zulke dagen te organiseren. Wij werken in feite kosteloos.” SVH, onder leiding van Anand Pherai, komt op deze dag 10 on- of minvermogenden tegemoet met een gratis behandeling.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!