203 handtekeningen voor transformatie Saramacca naar voedselschuur regio

Frontfoto 2Een petitie met 203 handtekeningen is dinsdag door agrariërs van het district Saramacca aan zowel De Nationale Assemblee (DNA) en het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) overhandigd. De agrariërs, verenigd in het Comité Realisatie Voedselschuur, vragen de regering vrijstelling voor het betalen van de government take op elke liter brandstof. “Daarmee willen wij de agrarische sector inderdaad gaan ontwikkelen naar de voedselschuur van het Caraïbisch gebied. In de jaarrede van de president wordt elk jaar een heleboel verwacht van de agrarische sector, maar daartoe komt het niet in de praktijk. Nu willen wij samen met de regering en alle stakeholders wel de daad bij het woord voegen om de eerste concrete stap te maken. In de loop der tijd zal het doel dan wel te bereiken zijn”, zegt Pertap Bissumbhar, voorzitter van het comité, aan Dagblad Suriname. De vrijstelling van de government take middels wetgeving moet volgens de boeren ook ervoor zorgen dat productie binnen de sector zou moeten leiden tot realisatie van werkgelegenheid, beter inkomen, standvastige jongeren en een economisch stabiel agrarisch district. Bissumbhar voert aan dat Saramacca, met pakweg 40.000 hectare aan terrein, grote potentie heeft om aan de vraag van de regio te voldoen. Door de verschillende tekortkomingen kan nu slechts een derde van het gebied in cultuur gebracht. “Als wij alles gaan benutten, kunnen wij wel die 40.000 hectare in cultuur hebben om het Caraïbisch gebied van voedsel te voorzien”, aldus Bissumbhar.
Bundelen om andere problemen aan te vechten
Bissumbhar benadrukt dat boeren uit Saramacca ook besloten hebben zich te bundelen tegen de problemen die zij ondervinden met de ontregeling van de waterhuishouding. De boeren wijzen Staatsolie al jaren aan als schuldige voor het ontregelen van de waterhuishouding in het noordelijke deel van Saramacca, wat geleid heeft tot flinke waterschade. De waterkerende dam is gedeeltelijk ingestort en het water stroomt de rijstarealen binnen, die bijna een halve meter blank komen te staan. “Hiernaast denken wij ook aan de slechte wegen door achterstallig onderhoud. Ook goedkoop kapitaal, omdat wij op dit moment niet in staat zijn om hoge rentes van 21 en 25% aan de banken te betalen. Met deze rentepercentages kunnen wij de sector niet ontwikkelen”, aldus de comitévoorzitter.
Veel modellen om sector te ondersteunen
Volgens Jason Bakker, ressortraadslid van Wayambo, worden heel wat modellen door overheden in de regio gehanteerd om de agrarische sector te voorzien van gesubsidieerde brandstof, met als doel de kostprijs te verlagen en tegelijkertijd de concurrentiepositie van agrariërs te verbeteren. Hij noemde hierbij het zogenaamd gekleurde brandstofmodel, subsidies en belastingkortingen. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons beloofde de verschillende internationale modellen te bekijken om de sector te ondersteunen. Tegelijkertijd benadrukte zij dat zij niet begrijpt waarom de sector niet gesprongen is op de mogelijkheid om West-Indische kers te planten, terwijl er al een route is voor de export. “Dat zijn allemaal zaken die wij naar voren gaan brengen en ik garandeer u dat wij daarover gaan praten”, aldus Geerlings-Simons. Volgens de DNA-voorzitter is het juist te stellen dat het innen van de government take en de uitzondering hiervan aan bepaalde sectoren gereguleerd moet zijn via wetgeving. Zij zal deze kwestie zowel met het parlement en de regering bespreken.
Bezuiniging Nationaal Leger probleem voor boeren
De boeren hekelen vooral de oneerlijke concurrentie die zij momenteel ondervinden van het Nationaal Leger, die middels het planten aan zelfvoorziening doet. “Als zij niet zouden produceren, konden wij onze producten daar afstaan. Wij moeten voor elke liter diesel zelf betalen, terwijl de kosten van het Nationaal Leger volledig door de overheid wordt bekostigd. De manschappen krijgen ook hun salaris. Hierdoor is hun productie veel goedkoper dan dat van ons. Het is moordend voor ons”, benadrukte één van de vertegenwoordigers. Geerlings-Simons ziet echter niets mis met de zelfvoorziening van het leger, omdat hiermee ook de kosten op de overheidsuitgaven bij defensie worden gedrukt. Een oplossing volgens haar is dat meer afzetmarkten voor de producten van de particulieren worden gezocht.
FR

error: Kopiëren mag niet!