Marlon Rozenblad: “ISIS-dreiging is bedoeld om aanslag te plegen op gezond verstand”

Marlon Rozenblad
Marlon Rozenblad
De listige ‘ISIS-dreiging’ houdt menigeen nog bezig. Velen zijn op 24 mei 2018 opgeschrikt door berichtgevingen op social media betreffende een terreuraanslag op onder andere onderwijsinstellingen in Suriname. Daarbij werd vermeld dat de bedreiging afkomstig is van de extremistische groepering ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Alhoewel zich ondertussen geen calamiteiten hebben voorgedaan, beweert Marlon Rozenblad, eigenaar van Culture Hair Studio, dat de angst onder vooral de scholieren intact is gebleven. “Dit is een scenario om aanslag te plegen op ons gezond verstand; wanneer je zoiets hoort, ga je natuurlijk emotioneel reageren. Maar nadien begint het te bezinken en dan besef je dat het de grofste leugen te allertijden is”, beklemtoont Rozenblad in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij betreurt het dat er nog individuen zijn, die ondanks de crisis pret kunnen beleven door de samenleving nog meer onaangename momenten te bezorgen. Net als Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is Rozenblad ook van mening dat er politieke motieven schuilen achter de ‘ISIS-dreiging. “Het is niets anders dan een afleidingsmanoeuvre voor de crisis die er nu heerst.” Zoals in de facebookdreiging is aangegeven, is dit bedoeld om de 2 terreurverdachten, die ruim een jaar geleden in verzekering zijn gesteld in Suriname, op vrije voeten te laten. Rozenblad vraagt zich af waarom ISIS bijkans een jaar gewacht heeft om op te treden. “Gelet op de situatie in ons land denk ik niet dat ISIS ons kan vinden op de wereldkaart. Vinden ze ons toch, zal geen enkele terrorist vooraf zeggen waar, wanneer, hoe laat en hoeveel slachtoffers er zullen zijn. Men geeft zelfs aan dat de aanslag verschoven is tot een nader te bepalen datum.”
Rozenblad ziet geen enkele reden dat ISIS iets te zoeken heeft in een land dat reeds failliet is. Mocht er desalniettemin enig spoor zijn van een terreurorganisatie, beveelt hij de autoriteiten aan om de zaak over te hevelen naar de ministers van Defensie en Justitie en Politie (Juspol) in plaats van de vicepresident (vp) Ashwin Adhin ermee te belasten. Het was namelijk de vp die in de nacht van 24 naar 25 mei de veiligheid garandeerde aan de samenleving. “Het zijn deze 2 ministers die ervoor moeten zorgen dat elke vierkante meter van ons grondgebied veilig is. Daarom zou het beter aanslaan als we dit rechtstreeks van hun zouden vernemen.” Wat de veiligheid betreft, vraagt Rozenblad zich af op grond waarvan de vp de veiligheid garandeert. “Overal in Suriname zijn de grenzen open. Iedereen kan maken en breken wat ze willen in het land. Onze justitiële autoriteiten hebben niet eens de tools om hiertegen te ageren. Of Nederland en Amerika ons die hulp zou willen bieden, is nog de vraag. Het wordt tijd dat wij ons tenminste gaan voorbereiden op datgene wat misschien zal komen”, aldus Rozenblad.
KSR

error: Kopiëren mag niet!