Jaarlijks sterven ruim 6 miljoen mensen aan tabaksgebruik

Op donderdag 31 mei 2018 is het Wereld Anti-Tabaksdag. Het evenement is in 1989 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit orgaan is bezorgd om de miljoenen mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik. De tabaksepidemie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid die de wereld ooit heeft gehad. Jaarlijks sterven er meer dan 6 miljoen mensen aan de gevolgen van direct tabaksgebruik en dan zijn er nog eens 890.000 mensen die door tweedehandse rook overlijden. Elk jaar worden er 4,5 biljoen sigaretten op de grond of in het water gegooid. Montenegro staat momenteel op nummer 1 van landen waar het meest wordt gerookt, daar worden er op jaarbasis gemiddeld 4.124 sigaretten gerookt per persoon. De daarop volgende landen zijn Rusland, Libanon, Macedonië, Slovenië, België, Luxemburg, China, Bosnië en Herzegovina.
Jongeren steken vaker sigaret op
In Europa steken jongeren tussen de 15 en 24 jaar steeds vaker een sigaret op. Vorig jaar stak 29% regelmatig een sigaret op, in 2014 was die 25%. Meer dan 1 miljard rokers wonen in laag- en middeninkomen landen. In Nederland is het aandeel rokers onder hoogopgeleiden sinds 1989 bijna gehalveerd, bij laagopgeleiden daalde dat een stuk minder, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken.
Wat zit er in een sigaret
Op sigarettenpakjes staat het reeds aangegeven dat in sigaretten nicotine en teer zit. Echter bevat dit product ook stoffen als verfverdunner en aceton. Er zitten meer dan 4.000 chemicaliën in tabaksrook, waarvan er van 250 bekend is dat ze schadelijk zijn en 50 soorten kanker kunnen veroorzaken. In winkels worden veel dingen verkocht, die slecht zijn voor onze gezondheid, zoals alcohol, snoep, tabak en sigaretten. Hiermee wordt veel geld verdiend, waarvan het meeste terugvloeit naar de staat. Het is een ingewikkelde zaak om tabaksverkoop geheel te verbieden. Dat tabak de wereld uit moet, valt geenszins te betwijfelen. Alle landen zouden in dit kader een verbod van tabak moeten instellen, om zo het roken algeheel te verbannen en erop toe te zien dat deze ook niet illegaal geïmporteerd wordt.
Suriname
Suriname heeft met het invoeren van de Tabakswet op 7 juni 2013 een stap gezet naar een betere gezondheid van de Surinaamse burger. De wet is bedoeld om de huidige en vooral toekomstige generaties te beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van tabaksrook. In deze wet staat onder andere opgenomen het rookverbod in gesloten ruimten. De Tabakswet is geen actieve wet, die op zoek gaat naar degene die in overtreding zijn van deze wet, maar richt zich op een preventieve actie om bewustwording te creëren. De wet bevat ook bepalingen die verkopers van tabak moet tegenhouden om sigaretten voor kinderen te verkopen.
NK

error: Kopiëren mag niet!