Na bijkans 12 jaren themabeurzen te organiseren, speelt Stichting Welzorg Suriname dit jaar niet alleen in op de behoefte van bedrijven en de gemeenschap betreffende de bouw- en woonwereld. Maar ook startende en nieuwe ondernemers worden effectieve kansen geboden.
Stichting Welzorg Suriname bepaalt de thema’s van haar beurzen aan de hand van actuele sociaalmaatschappelijke vraagstukken in de gemeenschap. De eerste paar beurzen hadden daarom diverse thema’s, zoals de Vakantiebeurs, de Beauty en Health Beurs, de Love & Marriage Beurs, de Huishoudbeurs etc. Aangezien de behoefte naar informatie over bouwen en wonen blijft groeien, wordt de Bouw- en Woonbeurs jaarlijks gehouden. Over het algemeen zijn we aan het groeien uit het “blijven wonen bij mama en papa tot je getrouwd bent” en merk je dat vooral de afgelopen jaren men steeds jonger de behoefte krijgt zelfstandig te gaan wonen en zelf te gaan bouwen. Samen met deze groeiende behoefte is de Bouw- en Woonbeurs ook gegroeid door daar steeds beter, uitgebreider en effectiever op in te spelen. De Bouw- en Woonbeurs wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd en wordt wederom groter doordat de huishoudsector erbij wordt betrokken.
Een push voor startende ondernemers
Het is vooral in deze economische crisistijd in Suriname een nog grotere uitdaging voor startende ondernemers om daadwerkelijk een goede start te maken. In de bouw- en woonwereld zijn er veel eenmanszaakjes, die met moeite van de grond komen. Velen ontstaan ook doordat ze genoodzaakt zijn te stoppen met een beroepsgerichte opleiding om vervolgens alleen maar rond te kunnen komen in hun dagelijks onderhoud. We kijken in dit geval bijvoorbeeld naar een behoorlijk groeiend aantal drop-outs van beroeps opleidingen, zoals Amto, LTS etc. Hierop speelt de Stichting Welzorg Suriname in. Zij bieden hen de mogelijkheid op de beurs te staan. Samen met gerenommeerde bedrijven, veelal groothandelaren, wordt ondersteuning geboden aan deze starters om de kosten voor hun standinrichting te kunnen dragen. De leveranciers ontwikkelen door deze ondersteuning aan de startende ondernemers een duurzame relatie met hun. Op de beurs krijgen de startende ondernemers bekendheid en zullen de opdrachten ook binnenstromen. Om hun erkentelijkheid te tonen aan de ondersteuners zullen zij hun benodigde materialen vervolgens weer bij hun afnemen. Dit is dan de return of investment voor de zogenaamde sponsoren. Op deze manier probeert de beursorganisatie creatief en collectief in te spelen op behoefte van de beginnende en grote ondernemers in de huidige economische crisistijd.
Sociaal karakter
Elke beurs van Stichting Welzorg Suriname heeft een sociaal karakter. Zo zijn de afgelopen jaren arme burgers geholpen met dringende renovatie van hun woning, is een gehandicapte zonder been geholpen aan een prothese, is de Stichting “Wi Oso” geholpen met de verkoop van hun plantjes om vervolgens werkgelegenheid te behouden voor hun gehandicapt personeel, diverse weeshuizen ondersteund met meubilair en werd het Blindencentrum vorig jaar ondersteund. Dit jaar wordt het sociaal project uitgevoerd in samenwerking met beeldend kunstenaar George Struikelblok en wordt zijn “hartjesproject” uitgevoerd. Dit project houdt in het maken van “kunstwerkjes” in de vorm van hartjes. Deze worden gemaakt door kinderen van verschillende tehuizen onder begeleiding van George Struikelblok. Hierdoor worden de kinderen creatief beziggehouden en krijgen ze ook de kans zich op een artistieke manier te uiten en te ontwikkelen. De Stichting Welzorg Suriname zal het maken van de kunstwerkjes ondersteunen, samen met deelnemende exposanten van de beurs en deze kunstwerkjes ook te koop aanbieden op de beurs. De opbrengsten hiervan zullen geschonken worden aan de tehuizen waarvan de kinderen hebben gewerkt aan deze kunstwerkjes.
Training en voorbereiding
Voor de start van de beurs wordt het personeel van de exposanten getraind in het bevorderen van o.a. hun communicatietechnieken. Ondernemers worden zoveel als mogelijk gemotiveerd samen met andere uit dezelfde branche zo creatief mogelijk in te spelen om de behoefte van de gemeenschap.