Aanleunen tegen eind mei wil zeggen ‘hard’ midden in de regenperiode. En deze natte periode is nog lang niet achter de rug. Over bijkans twee weken vanaf juni vangt de ‘hurricane season’ of het orkaanseizoen aan in het Caraibisch gebied waar Suriname ook deel van uitmaakt. Gevolgen van dit orkaanseizoen zullen zeker voelbaar zijn in Suriname uitgedrukt in hevige neerslag gepaard met windstoten. Vooral wanneer een orkaan boven de oceaan voorbijtrekt, zal dit in ons land gemerkt worden door zware regen, gepaard gaande met veel wind. Dagblad Suriname sprak met meteoroloog Radjkoemar Nanda. Volgens de meteoroloog is het heel verstandig en raadzaam dat men alert is gedurende deze periode, die ook gekenmerkt zal worden door de Surinaamse ‘sibiboesies.’ Ook de meteoroloog maakt zich ernstige zorgen hoe ons land al deze zware neerslag met windstoten zal doorstaan. Vooral gelet op het feit dat bij een vrij intensieve neerslag vele wegen, woonhuizen, scholen, erven, goten, trenzen en andere gebieden blank komen te liggen.
Nanda herinnert ons eraan dat wij midden in de grote regentijd zitten. Klimatologisch bekeken, duurt de regenperiode tot midden augustus. In de periode rond mei en juni regent het het meest. Er is af en toe een droge periode in een bepaald gebied voor enkele uren, terwijl het elders wel regen valt. Wanneer de Intertropische Convergentiezone, de ITCZ, zich opwaarts beweegt, stimuleert dit proces wolkenvorming, wat vervolgens resulteert in neerslag. Vaak genoeg hebben wij te maken met langstrekkende tropische golfstoringen boven ons gebied in de noordoostelijke richting. Gebeurt dit, dan stimuleert dit de neerslag. Het vormt dan een gunstig klimaat voor wolkenvorming en regen.
De meteoroloog onderkent dat er veel neerslag is gevallen de afgelopen dagen. Dit was het gevolg van een voorbijtrekkende tropische golfstoring. Is er sprake hiervan in de regenperiode, zal dit gepaard gaan met intensieve regenbuien. De grootste neerslag is genoteerd op oud plantage Alliance, dat ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Daar is een hoeveelheid van 161.7 mm regen genoteerd. Ook in het binnenland viel de regen met bakken uit de hemel. Op Amopto is een hoeveelheid van 99.7 mm regen genoteerd. Te Lelydorp is een hoeveelheid neerslag van 95.8 mm genoteerd, gevolgd door ‘s Lands Boerderij met een hoeveelheid van 117.7 mm. In vergelijking met deze gebieden is er minder neerslag gevallen in Paramaribo. Zo is aan de Cultuurtuinlaan een hoeveelheid van 74.5 mm regen genoteerd en te Zorg en Hoop een hoeveelheid van 87 mm. Het betreft de hoeveelheid neerslag die gevallen is op woensdag 16 mei.
Asha Gajadien-Bhagwat