VHP-assembleelid Mahinder Jogi vindt dat president Desi Bouterse een diepgaand onderzoek moet instellen naar alle aankopen die onder supervisie van minister Antoine Elias van Volksgezondheid zijn gepleegd. Jogi heeft afgelopen dinsdag samen met de leden Chan Santokhi, Asiskumar Gajadien, Dew Sharman, Krishna Mathoera, Djoties Jaggernath, Jitendra Kalloe, Marinus Bee, Diana Pokie, Ingrid Karta-Bink, Patricia Etnel, Carl Breeveld en Cleon Gonsalves een motie ingediend, waarin het staatshoofd opgeroepen wordt om te onderzoeken of er geen belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden bij inkopen die gedaan zijn bij Siemens in Nederland. “Waarom moest Elias concreet inkopen doen bij Siemens? Ik heb harde informatie dat een vertegenwoordiger van Siemens nu in Suriname in een hotel aan de Anton Dragtenweg logeert en dat Siemens een cadeau via die persoon aan de minister van Volksgezondheid heeft gegeven. Het gaat om apparatuur bestemd voor het Mungra Medisch Centrum. Waarom een cadeau? Is het de bedoeling om zaken daarmee te beïnvloeden”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat een opvallende zaak hier is dat het om apparatuur gaat van een ander merk dan Siemens. De gehele oppositie heeft geen genoegen genomen met de antwoorden van de minister in De Nationale Assemblee dinsdag, omdat de verklaringen afgelegd door de minister volgens hun tegenstrijdig zijn. Elias bleef toen erbij dat er geen inkopen zijn gedaan in Nederland en ook geen overeenkomsten van aankopen met Nederlandse bedrijven zijn gesloten. Jogi benadrukt dat de bewindsman de afgelopen weken gedetailleerd tegenover verschillende media heeft verklaard dat er inkopen zijn gedaan. “De minister maakt kronkels, omdat hij heel veel te verbergen heeft. Daarom wantrouwen wij de verklaringen van deze minister”, aldus de VHP’er.
Leugens in parlement
De indieners van de motie willen weten of comptabele bepalingen in acht zijn genomen bij de aankopen, omdat er geen openbare aanbesteding is geweest. Ook is de rol van de bewindsman bij deze dienstreis onduidelijk, terwijl vakdeskundigen en directies van de verschillende ziekenhuizen niet zijn gekend. Elias zei dat het Mungra Medisch Centrum (MMC) in de laatste fase zat waarin afspraken met een bedrijf in Nederland waren gemaakt. Hij zegt dat de directeur van het MMC gerechtigd is zulke overeenkomsten te sluiten en als gewezen directeur heeft hij deze laatste fase ondersteund, omdat de datum reeds eerder was vastgesteld, nog lang voordat hij minister werd. Op aandringen van oppositieleden gaf hij aan dat de kosten zijn gedekt door het MMC. “De minister heeft aangegeven dat Siemens de apparatuur zal voorfinancieren, alle voorwaarden daartoe ontbreken echter. De minister zegt dat er geen aankopen zijn gedaan, maar dan waarom is hij dan afgereisd? Als je zegt dat het een oude afspraak was, dan bevestig je ook dat je inderdaad aankopen was gaan doen. Het was voor iedereen duidelijk dat Elias leugens in het parlement heeft verkondigd. Bij de eerstkomende vergadering moet hij nader verklaren waarom hij niet de waarheid heeft verteld”, aldus de politicus.
Waarneming Dalloesingh in strijd met statuten MMC
Jogi vraagt zich ook af waarom Bisnoepersad Dalloesingh, voorzitter van het stichtingsbestuur Mungra Medisch Center (MMC), aangewezen is om waar te nemen als algemeen directeur en tegelijkertijd ook met de bewindsman moest afreizen naar Nederland. Volgens de VHP’er geven de statuten van dit ziekenhuis aan dat de waarneming altijd moet plaatsvinden door iemand van de directie zelf. “De minister zegt dat het een ongeschreven regel is, maar hij negeert geschreven regels. Hoe rijm je dan het controleren en toezicht houden met het besturen? Wie heeft die man aangesteld als waarnemer op die post? Waar is die missive? Heeft de minister van Volksgezondheid dat mondeling gedaan? Als dat is gebeurd, waarom heeft niet iemand opgevolgd die al reeds in het directieteam zit? Wij ontkomen niet aan de indruk dat ‘njang e meki’ over de ruggen van de samenleving”, aldus de politicus.
FR